Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το υπαρξιακό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ, ο διμέτωπος και οι πιέσεις από Μητσοτάκη και Τσίπρα

Το υπαρξιακό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ, ο διμέτωπος και οι πιέσεις από Μητσοτάκη και Τσίπρα | in.gr«Κανείς δεν περίμενε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μια επιζήμια πενταετή διακυβέρνηση της χώρας θα έπαιρνε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό και μαζί με τη ΝΔ διαμορφώνει έναν νέο δικομματισμό που πιέζει ακόμη περισσότερο την παράταξή μας».
Αυτή η διαπίστωση του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορούσε να αποτελέσει τον επίλογο του πορίσματος της «επιτροπής Χριστοφιλοπούλο» για το εκλογικό αποτέλεσμα και το μετεκλογικό σκηνικό, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, στις 29 Σεπτεμβρίου, αν συνοδευόταν από ένα, νέο, σημαντικό δεδομένο. Ότι η πίεση του δικομματισμού θα είναι εξίσου ισχυρή και από τις δύο πυλώνες του.

Δεν είναι μόνο το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θυμήθηκαν ένα περιστατικό. Μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί. «Εσάς, να ξέρετε, θα σας εξαφανίσω»  του είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν.
Μάλλον το έλεγε πολύ σοβαρά. Μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής εμφανίζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να έχουν θετική γνώμη για τις κινήσεις και την εικόνα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκτήσει ζωτικό ακροατήριο στο χώρο του «μεταρρυθμιστικού κέντρου» και η σχέση με το ακροατήριο αυτό τείνει να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά όσο η Χαριλάου Τρικούπη έχει, μεταξύ άλλων, εμπνεύσεις που παραπέμπουν στο βιομηχανικό προλεταριάτο του 20ου αιώνα.

Διμέτωπος και εσωκομματική αμφισβήτηση

Το Κίνημα Αλλαγής, εκ των πραγμάτων, καλείται να δώσει ένα διμέτωπο αγώνα. Παρά την εμφανή αδυναμία του να χωρέσει στο κοστούμι της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να κηρύξει, στο τέλος του μήνα, την έναρξη των διαδικασιών για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, την έναρξη της τελικής μάχης για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά στην οποία, όπως είναι λογικό, θα τεθεί επικεφαλής, πραγματοποιώντας ένα κύκλο περιοδειών σε όλη τη χώρα. Ήδη, και αυτό είναι σε γνώση των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη του ΠαΣοΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς πολιορκούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ που, σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής, σε αυτή τη φάση, τους προσφέρει και προσωπική προοπτική.
Πως θα αντιδράσει η Φώφη Γεννηματά στο νέο πολιτικό σκηνικό που απειλεί την ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής και παράλληλα ενισχύει την αμφισβήτηση που υπάρχει προς το πρόσωπο της;
Η κ. Γεννηματά, αναφέρουν συνομιλητές της, αισθάνεται ότι υπονομεύεται διαρκώς. Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έκανε λόγο για απόντες από τον προεκλογικό αγώνα, φωτογραφίζοντας κατά πολλούς, τον Νίκο Ανδρουλάκη.  Στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, επιτέθηκε σε όσους ενδιαφέρονται όψιμα για το ΠαΣοΚ, φωτογραφίζοντας τον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Παπανδρέου. Είναι άγνωστο, αν η αναφορά της στα οικονομικά του ΠαΣοΚ αποτελούσε και ένα μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου που παρακολουθούσε, στην πρώτη σειρά, την ομιλία της.

«Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, γιατί είμαστε αναγκαίοι;»

Η κατάσταση στην «εσωκομματική κουζίνα» του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, να ξεκαθαριστεί στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι στη συνεδρίαση θα υπάρξουν αναταράξεις, ενδεχομένως ισχυρότερες από την προηγούμενη αλλά θέμα ευθείας αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά δεν υπάρχει.
Ο κ. Γερουλάνος δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, δεν είναι καν μέλος της κεντρικής επιτροπής του, θέτει θέμα δημοκρατίας στο ΠαΣοΚ. Και οι «ισχυροί παίκτες», που με την διαφοροποίησή τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε αυτή τη φάση, δεν είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την Φώφη Γεννηματά.
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι τόσο η τακτοποίηση της «εσωκομματικής κουζίνας» όσο η επίλυση των αιτίων που προκαλούν την ακαταστασία, δηλαδή η αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του Κινήματος Αλλαγής και της στρατηγικής του, στα κρίσιμα για τη χώρα και τους πολίτες ζητήματα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πως πορευόμαστε και γιατί είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα».
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι μόνο για το στίγμα, αλλά και για τη στρατηγική. Η βασική γραμμή πλεύσης, η στρατηγική της αυτόνομης πορείας φαίνεται προβληματική.
Ακροβατεί ανάμεσα στο «να αντιπολιτευθούμε τον Μητσοτάκη αλλά να μην ταυτιστούμε και με τον Τσίπρα». Συνήθως δεν καταφέρνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Στην πολιτική ατζέντα αναμένεται, το επόμενο διάστημα να κυριαρχήσουν μια σειρά από ζητήματα, από τις εργασιακές σχέσεις και το προσφυγικό,  μέχρι τον εκλογικό νόμο και την Αναθεώρηση του Συντάγματος.   Αν στα ζητήματα αυτά το Κίνημα Αλλαγής δεν απασχολήσει την κοινή γνώμη για τις θέσεις του αλλά για τις εσωτερικές του αντιθέσεις, τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά.
Με λίγα λόγια η Φώφη Γεννηματά και οι υπόλοιποι κορυφαίοι του Κινήματος Αλλαγής καλούνται το επόμενο διάστημα να οικοδομήσουν μια νέα ενότητα στο χώρο, στηριγμένη σε μια νέα, διακριτή ταυτότητα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις. Μένει να αποδειχθεί αν μπορούν να το καταφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου