Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Τσίπρας από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες πιέζει τη Γεννηματά

Ο Τσίπρας από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες πιέζει τη Î“ÎµÎ½Î½Î·Î¼Î±Ï„Î¬Η μάχη της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα περνά μέσα… από την Ρώμη; Η κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο δείχνει πως είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει την τετραετία που πέρασε προκειμένου να βρει συμμάχους για να αναδιαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη ενώνοντας τις προοδευτικές δυνάμεις.
Με το βλέμμα στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά επίσημα την επόμενη Παρασκευή με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η συζήτηση έχει φουντώσει και στο εσωτερικό προκαλώντας με αυτό τον τρόπο έστω και άτυπα το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί.
Δεν είναι τυχαίο πως στο φεστιβάλ «Articolo Uno» ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό ευρωπαϊκό μέτωπο με κορμό την αριστερά, τους σοσιαλιστές και τους πράσινους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αυτή η συμπόρευση μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού, του μεταναστευτικού της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής».

Ο δρόμος, ωστόσο είναι μακρύς για να καταλήξουν οι τρεις δυνάμεις να συμφωνήσουν την κοινή τους κάθοδο το 2024 στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το ποιος θα έχει την ηγεμονία του χώρου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα με τους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς να προσπαθούν με τις παρεμβάσεις που κάνουν να αυξήσουν την επιρροή τους.
Ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία προχωρά σε δικό του σχηματισμό και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο στην υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που η Λέγκα του Σαλβίνι αποχώρησε από την ιταλική κυβέρνηση.
Τα ανοίγματα, πάντως του Αλέξη Τσίπρα προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν. Η πιθανή παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών - μετά το αίτημα που έχει υποβάλει - αναμένεται με ενδιαφέρον. Δεν είναι πλέον πρωθυπουργός για να συμμετέχει ως παρατηρητής, ωστόσο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 - 18 Οκτωβρίου με την παρουσία του στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών. Σε αυτό το ραντεβού, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί, ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δίνει συνεχώς έμφαση στην αυτόνομη πορεία που θέλει να ακολουθήσει και αυτό την φέρνει σε σύγκρουση τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με στελέχη στο εσωτερικό της. Η κα. Γεννημάτα ζητά την εξωστρέφεια από το κόμμα της, όμως οι πρωτοβουλίες που παίρνει όλο το τελευταίο διάστημα δεν τυγχάνουν της αποδοχής που θα ήθελε. Η ατυχής επιλογή της σοσιαλιστικής αφίσας με την κόκκινη γροθιά, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ που βάζουν στο τραπέζι επιτακτικά πολλά στελέχη και η στροφή προς τα αριστερά που ζητούν άλλοι κορυφαίοι διχάζουν το κόμμα. Είναι φανερό παράλληλα πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πιέσει το ΚΙΝΑΛ και από το εξωτερικό δημιουργώντας ένα νέο ευρωπαϊκό μέτωπο στο οποίο η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει. Ασφαλώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν θα μείνει άπραγη, αλλά αναμένεται να απαντήσει με σειρά δικών της πρωτοβουλιών και συναντήσεων το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου