Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Σήκω Γιόχαν για να δεις τα παιδιά της αλλαγής...

Τo περασμένο καλοκαίρι επτά από τα νεαρά αστεράκια του «Αίαντα» βρέθηκαν σε ένα από τα γραφεία του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Ο Έντουιν φαν ντερ Σαρ, εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου, και ο...
Μαρκ Όφερμαρς, αθλητικός διευθυντής, ήθελαν να τους δείξουν ένα βίντεο.

To… κόνσεπτ ήταν απλό. Καθένας από τους νεαρούς επτά θα γινόταν «ζευγάρι» με κάποιον από τους εμβληματικούς παίκτες που έγραψαν την ιστορία της ομάδας.

Ας πούμε, ο τερματοφύλακας Αντρέ Ονανά είχε τον φαν ντερ Σαρ. Ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Τζάστιν Κλάιφερτ τον πατέρα του Πάτρικ. Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ βρήκε… ταίρι στον Κρίστιαν Έρικσεν και ο Ματέις ντε Λιχτ με τον Μπάρι Χουλσόφ, τον αμυντικό της ομάδας που κατέκτησε τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών τη δεκαετία του 1970.

Η ιδεά των δύο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι τώρα έχουν αναλάβει πόστα στον Άγιαξ, ήταν να δείξουν στους πιτσιρικάδες πως μπορούν να γίνουν θρύλοι της ομάδας, στην Ολλανδία. Να τους δείξουν ότι δεν χρειάζονται μια μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ, στην Πριμέρα Ντιβιζιόν ή στη Serie A (άσχετα αν ο μικρός Κλάιφερτ τελικά έφυγε για τη Ρόμα λίγο καιρό μετά), αλλά μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους στον «Αίαντα».



Ο Τζάστιν Κλάιφερτ προτίμησε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Ολλανδούς και πωλήθηκε στους «τζιαλορόσι» αν και οι άνθρωποι του Άγιαξ εξέφραζαν την άποψη ότι ήταν ακόμα νωρίς για να φύγει.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι άνθρωποι του «Αίαντα» δημιούργησαν άλλο ένα βίντεο. Αυτή τη φορά, βέβαια, το δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε διάρκεια κάτι περισσότερο από ένα λεπτό και πρωταγωνιστής ήταν ο Φρένκι Ντε Γιονγκ. Ο τίτλος ήταν «Frenkie Futuro» και ήταν το… δώρο του ολλανδικού συλλόγου στον 21χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος το προσεχές καλοκαίρι θα μετακομίσει στη Μπαρτσελόνα.

Ο Ντε Γιονγκ είναι, φυσικά, ο σπουδαιότερος παίκτης αυτής της υπερταλαντούχας φουρνιάς ποδοσφαιριστών που «έριξαν» τέσσερα γκολ στη Ρεάλ μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και την απέκλεισαν από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι τόσο ανερχόμενος που πολλοί ήδη τον συγκρίνουν με τον Κρόιφ. Σε λίγους μήνες μπορεί να αποχωρήσει και ο ντε Λιχτ, για τον οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Θα πάει με τον φίλο του στους Καταλανούς ή μήπως προτιμήσει τη Γιουβέντους; Όποια ομάδα τον θέλει, πάντως, πρέπει να δώσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ!

Η Μπαρτσελόνα θέλει και τον Ονάνα, Μπάγερν και Ντόρτμουντ έχουν ήδη στο στόχαστρό τους τον Μαζραουί, με τον 21χρονο αριστερό μπακ από το Μαρόκο μάλλον να προτιμά να μένει στον Άγιαξ, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Παρί παρακολουθούν τον Ντε Μπέεκ, ο οποίος μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο, η Λίβερπουλ θέλει τον Ζίγεκ (τον οποίο ο Άγιαξ απέκτησε έναντι μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ), ο Ταλιαφίκο στα 27 του κοστολογείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ και η Ρεάλ τον θέλει αντί του Μαρσέλο…

Εκτός από τους δικούς του πιτσιρικάδες, ο Άγιαξ απέκτησε και τον έμπειρο, στα 30 του, Τάντιτς, ενώ επέστρεψε και ο Μπλιντ, μετά την… ταλαιπωρία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Θα ήταν καλό να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε για άλλα δύο ή τρία χρόνια, αλλά είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτούς. Είναι χαρά να φεύγουν από εμάς για άλλους μεγάλους συλλόγους» λέει ο Έρικ Τεν Χαγκ.

Έτσι ήταν πάντα ο Άγιαξ. Από τον ίδιο τον Κρόιφ ως τον φαν Μπάστεν, τον Ράικαρντ, τον Ζέεντορφ, τον Ντάβιντς, τον Κλάιφερτ, τον Σνάιντερ, τον φαν ντερ Φάαρτ, τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Σουάρες, τον Βερτόγκεν. Οι… απόφοιτοι της σχολής του «Αίαντα» πάντα θριάμβευαν.

Ο ίδιος ο Τεν Χαγκ, μάλιστα, έχει στους τοίχους του γραφείου του ασπρόμαυρα πορτραίτα εμβληματικών προπονητών: του Ρίνους Μίχελς, του Κρόιφ φυσικά, του φαν Χάαλ.  Διότι εκτός από το να βγάζει παίκτες, είναι και μια ομάδα που πρέπει να νικά. Όπως δίδαξαν οι παλαιότεροι.

Όχι ότι δεν υπάρχουν και οι μαύρες μέρες. Δεν έχει περάσει καιρός από την εξάρα που «έφαγαν» όλοι αυτοί από τη Φέγενορντ στο πρωτάθλημα.

Ο Άγιαξ, της μεγάλης ιστορίας και της βαριάς φανέλας, κατέκτησε για τελευταία φορά τον τίτλο στην Eredivisie τη σεζόν 2013-2014 και τις τέσσερις τελευταίες χρονιές έμεινε στην «σκιά» της Αϊντχόφεν, που πανηγύρισε τον τίτλο τρεις φορές και της Φέγενορντ που κατέκτησε το πρωτάθλημα μία φορά.

Το απόλυτο πρότυπο για το πως φτιάχνεται μια ομάδα. Μια ομάδα που άπαντες θαυμάζουν για τον πραγματικό εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο δουλεύει στις ακαδημίες της και για το πως καταφέρνει να ενσωματώνει τους πιτσιρικάδες δίνοντάς τους την ευκαιρία από πολύ νεαρή ηλικία να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Αλλά, επίσης, και μια ομάδα που θα πρέπει να βρει τον τρόπο να καθοδηγήσει αυτό το καταπληκτικό έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και προς την επιτυχία, τους τίτλους.

Οι λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» αρκούνται να βλέπουν παίκτες που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να φοβούνται όποιος κι αν είναι απέναντί τους και ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο… Του Μίχελς και του Κρόιφ...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου