Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Πληρώνει στην Κεντρική Μακεδονία... τη «Βόρεια»...

Σχέδια για νέες παροχές...

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια την προσεχή Τρίτη και αυτό μαρτυρούν η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και η...
συζήτηση που είχε με επιχειρηματίες της πόλης.

Παρά την άρνηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της συμπρωτεύουσας να μεταβεί στη γειτονική χώρα, στο Μαξίμου ευελπιστούν πως η συμμετοχή για το ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 70 εταιρίες των κλάδων των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των ποτών και της υψηλής τεχνολογίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνοδεύσουν την κυβερνητική αποστολή.

Τον συντονισμό από την κυβέρνηση έχει αναλάβει ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας και την επίσκεψη στηρίζει ο Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε).

Στο Μαξίμου κινούνται με ταχείς ρυθμούς για την αλλαγή του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα και ευελπιστούν πως μέσω της σύναψης σημαντικών εμπορικών συμφωνιών οι θετικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αναδειχθούν το επόμενο διάστημα. Ο χρόνος που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών είναι πολύ λίγος και στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά ότι από τη στιγμή που οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν στις αρχές του φθινοπώρου, το πρώτο αποτύπωμα που θα καταγραφεί σε περίπου δυο μήνες δεν θα πρέπει να είναι αρνητικό.

Είναι ενδεικτικό πως στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για λογιαριασμό του ΣΚΑΪ η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το 3ο κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το ονοματολογικό φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους πολίτες στις κάλπες και αυτό γίνεται πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Προβληματισμός για τα βόρεια της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και για τις εκλογές των ΟΤΑ, αφού το χρώμα του χάρτη στις 13 περιφέρειες θα είναι μαζί με τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές τα δύο στοιχεία που θα δώσουν το μήνυμα για την εθνική κάλπη, που εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει 100 ημέρες μετά. Δεν είναι τυχαία η στήριξη που παρείχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον υποψήφιο του κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος ανακοινώθηκε τελευταίος στην κούρσα των περιφερειακών εκλογών τη στιγμή που ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται πως είναι το ακλόνητο φαβορί.

“Εδώ σήμερα βλέπω μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, μια πλατιά συσπείρωση και καλωσορίζω όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε στο πλευρό του Χρήστου Γιαννούλη και δεν προέρχεστε από αυτό που κάποιοι λένε μήτρα τη Αριστεράς, δεν προέρχεστε από το ΚΚΕ, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όλα δείχνουν, πάντως, πως η ευρωκάλπη του Μαΐου δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της “χαλαρής” ψήφου των εκλογών των προηγούμενων χρόνων, αφού και στη δημοσκόπηση της Pulse το 76% δήλωσε πως θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και για τους εκπροσώπους που θα στείλει στις Βρυξέλλες και στη βουλευτική κάλπη. Το στοιχείο αυτό δείχνει πως η πόλωση που επιχειρούν να πετύχουν τα δυο μεγάλα κόμματα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα.

Όσο η διαφορά με τη ΝΔ δεν μειώνεται, είναι φανερό πως στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν την πιθανότητα λίγο πριν από το Πάσχα ο “κουμπαράς” να ανοίξει και ακόμα μια προεκλογική παροχή να βγεί από το συρτάρι, εφόσον δεν απειληθούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ραντεβού με εκπροσώπους των συνταξιούχων για να ακούσει τα αιτήματά τους και αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με το ανοιχτό “παράθυρο” που άφησε ο Τάσος Πετρόπουλος για καταβολή έκτακτου Δώρου Πάσχα το επόμενο διάστημα.

Το ευρωψηφοδέλτιο και οι “53+”

Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου συνεχίζεται και η λίστα αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν ή μετά τις 6 Απρίλιου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνδιάσκεψη για τη συγκρότηση του μετώπου με την προοδευτική συμμαχία, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στις ευρωεκλογές.

Τα επόμενα ονόματα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να είναι από τον πολιτικό στίβο και κυρίως στελέχη από τον χώρο του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, συζητήσεις έχουν γίνει με τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει, ενώ πρόταση έγινε και στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, με την αντιπρόεδρο της Βουλής όμως να επιθυμεί την κάθοδό της μόνο στις εθνικές εκλογές.

Μια θέση έχει ήδη κλείσει για την Έλενα Κουντουρά, ενώ βέβαιη θεωρείται κατά πολλούς η συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη. Ο Γιάννης Ραγκούσης θα αποφασίσει ο ίδιος αν η επάνοδός του στην κεντρική πολιτική σκηνή θα γίνει μέσω των ευρωεκλογών, αν θα συνεχίσει απλώς να στηρίζει τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, ή αν θα προτιμήσει να επιστρέψει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, αναφέρουν πως στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενστάσεις, έστω και σε χαμηλούς τόνους, εκφράστηκαν από στελέχη της κίνησης των “53+” για τη συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ με καλό μάτι δεν είχαν δει ούτε το γεγονός πως ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι μέσα στους “42”. Υπενθυμίζεται πως η κόντρα με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κρατά από την εποχή που ο κ. Μουζάλας είχε τα ηνία της διαχείρισης του προσφυγικού...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου