Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ξεκάθαρη σύγκρουση με Μητσοτάκη τον Οκτώβριο θέλει ο Τσίπρας...

Η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας έχει αποδειχτεί από τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της πλειοψηφίας ότι δεν είναι μια απλή απόφαση. Έχει πολλούς κινδύνους και συνεπώς δεύτερες σκέψεις υπάρχουν, ωστόσο στο...
μυαλό του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το βασικό σενάριο που εξακολουθεί να υποστηρίζει παρά τα “γαργαλητά” που δέχεται από το περιβάλλον του.

Είναι γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα παίξουν βασικό ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει. Την ίδια στιγμή αναμένουν και την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 5 Απριλίου από το το Eurogroup με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει, έστω και με συμβιβασμό, τα “καυτά” ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων εκτιμάται πως θα δώσει μια δημοσκοπική “ανάσα” στο Μαξίμου που δεν κατάφερε να πάρει με το προηγούμενο πακέτο ρυθμίσεων που είχε κοινωνικό πρόσημο.

Τα ευρήματα από τη χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του OPEN χτυπούν ένα νέο “καμπανάκι” για την Κουμουνδούρου. Η διαφορά ξεπερνά το “ψυχολογικό όριο” του 5%, που έχουν θέσει ως όριο στο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές (6,9% η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων), ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξαιρετικά χαμηλή στο 51%. Όλα δείχνουν πως το “πολυσυλλεκτικό” ψηφοδέλτιο που ετοιμάζουν στο κυβερνών κόμμα για τις Βρυξέλλες δεν βοηθά στο να “επαναπατριστούν” οι ψηφοφόροι στην επιλογή που έκαναν το 2015 και αυτό ενδεχομένως να κοστίσει στην κυβέρνηση. Επιλογές όπως ο Πέτρος Κόκκαλης και η Έλενα Κουντουρά απομακρύνουν το πιο ριζοσπαστικό κοινό προκαλώντας νέους “πονοκεφάλους”.

Μια πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές ασφαλώς και τρομάζει, αλλά υπάρχουν και στελέχη της πλειοψηφίας που υπενθυμίζουν πως δεν υπάρχει μόνο το κακό προηγούμενο του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά που έχασαν τις ευρωεκλογές το 2009 και το 2014 και μετά έπεσαν από την κυβέρνηση. Το 1999 ο Κώστας Σημίτης δεν είχε κερδίσει τη μάχη της ευρωκάλπης, όμως μετά από μερικούς μήνες έκοψε πρώτος το νήμα στις βουλευτικές εκλογές του 2000 έστω και με μικρή διαφορά από τη ΝΔ.

Είναι αρκετά τα στελέχη που υποστηρίζουν πως μέσα σε αυτό το κλίμα ο στόχος για μια κατά μέτωπο σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητστοτάκη στις εθνικές κάλπες δεν πρέπει να χαθεί. Εκτιμούν πως η μάχη για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές πρέπει να συνεχιστεί με τους όρους που γίνεται, για άνοιγμα στην κοινωνία και στο χώρο του κέντρου, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όμως οι βουλευτικές εκλογές οφείλουν να έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Ο Μάιος θα είναι ένα “τεστ”, που αν δεν πετύχει, υπάρχει πάντα η “δεύτερη ευκαιρία” της κρίσιμης κάλπης.

Και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θέλει η σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι ξεκάθαρη τον Οκτώβριο που έρχεται και να μη χαθεί ανάμεσα στις άλλες κάλπες. Το δίλημμα για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός πρέπει να μη “θολώσει” και ο Αλέξης Τσίπρας να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμετρηθούν σε debate που θα έχουν συγκεκριμένες θεματικές. Παράλληλα και η μάχη του “μπαλκονιού” να γίνει αποκλειστικά για την ανάδειξη του επόμενου ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτή τη μονομαχία θα μετρήσουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων και ο προεκλογικός “πόλεμος” θα κορυφωθεί στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί στα σημεία και αυτό έχει φανεί έως τώρα στις αναμετρήσεις που έχουν δοθεί μέσα στη Βουλή. Οι ευρωεκλογές, άλλωστε θα έχουν καταγράψει ξεκάθαρα το νέο δικομματισμό εδραιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον ισχυρό πόλο που δίπλα στη ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει για τα επόμενα χρονια, ανεξαρτήτως της πρωτιάς στις κάλπες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου