Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα είμαι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη - Υποχρέωσή μου είναι να χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου.

Την πρόθεσή του νς Βενιζέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
α μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής στις επικείμενες εθνικές εκλογές διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο«Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και η υποχρέωσή μου απέναντι στη χώρα, υποχρέωσή μου είναι να χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου και να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυτή τη δήλωση ενισχύει τα σενάρια, που τον θέλουν να είναι υποψήφιος και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.
Ολόκληρη τη συνέντευξη 
Τι κάνουμε τώρα;  Μέχρι τώρα είχαμε απασχοληθεί με το να τελειώσει το μνημόνιο, να πάμε στην Ιθάκη, θα βγούμε ή δεν θα βγούμε στις αγορές, να δούμε τι θα γίνει, είχαμε τις Πρέσπες, είχαμε όλη αυτή τη Συμφωνία, τελείωσε, διαλύθηκαν τα κόμματα.  Τώρα τι κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος:  Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα ξανά, γιατί η καθημερινότητα και αυτές οι τριβές που δημιουργούνται μας δημιουργούν καμιά φορά την εντύπωση ότι έχει αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, ότι η χώρα πέρασε στην περίοδο της κανονικότητας, ότι φύγαμε από τη μέγγενη του μνημονίου και ότι έχουμε μπροστά μας μία πολύ πιο ευτυχή και δημιουργική περίοδο.  Δυστυχώς, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, τα πράγματα δεν είναι έτσι.  Η χώρα από το 2015 και μετά έχει μπει σε μία δεύτερη φάση της κρίσης, μία δευτερογενή κρίση που προκάλεσαν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν έχει τελειώσει, η βλάβη είναι πολύ βαθειά, η οικονομία δεν ανατάσσεται, δυστυχώς, η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ορθοποδήσει.  Αυτό το βλέπει κανείς στο ότι δεν λειτουργούν τα βασικά συστήματα.  Η χώρα δεν έχει τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί φυσιολογικά, δεν έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δεν έχει μία δημόσια διοίκηση η οποία να είναι λειτουργική και φιλοεπενδυτική, δεν υπάρχει μεσαία τάξη η οποία να αποταμιεύει, να έχουμε εθνική αποταμίευση για να λειτουργήσει η οικονομία με δυνατότητες χρηματοδότησης του εαυτού της.  Σερνόμαστε. Στασιμοχρεωκοπία. Μία αναιμική ανάπτυξη στα όρια του 2%, με προοπτική να είναι στο 1% το χρόνο, κάτι που μας βάζει σε μία θέση, εξ ορισμού, υποδεέστερη, με μία Ευρώπη, βεβαίως, η οποία και αυτή έχει κρίση στρατηγική, κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού.  
Έχει, βεβαίως, πολύ καλύτερες επιδόσεις και πολύ καλύτερο επίπεδο διαβίωσης ούτως ή άλλως, αλλά, δυστυχώς, αυτή η σχέση μας με την Ευρώπη, αντί να βελτιώνεται, θα επιδεινώνεται χωρίς να έχουμε έναν καθαρό στόχο, γιατί πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η ίδια η Ευρώπη ως συνολική, αναπτυξιακή, κοινωνική, θεσμική και πολιτική ταυτότητα.
-Θα σας έλεγα όμως, κ. Πρόεδρε, ότι έχουμε κεντροαριστερά με Αλέξη Τσίπρα.
Ευ. Βενιζέλος:  Καλά, κοιτάξτε, ζούμε με μύθους, ζούμε συνεχώς εκτός θέματος.  Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι «προτεραιότητες», με τις οποίες ασχολούμαστε δεν έχουν νόημα.  Δηλαδή κάνουμε μία μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά, για τον ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, για το τι γίνεται με τα κόμματα, για το τι θα γίνει με τις Πρέσπες και μετά τις Πρέσπες.  Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους. Αναμφίβολα, πολύ μεγάλη σημασία έχει η εξωτερική πολιτική και η εθνική ταυτότητα, αλλά δεν τα τοποθετούμε όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που μας επιτρέπει να βλέπουμε τον ορίζοντα της χώρας.  Η χώρα κινείται χωρίς ορίζοντα και οι προτεραιότητές μας δεν είναι οι προτεραιότητες οι ζωτικές, αυτές που αφορούν το πραγματικό μέλλον της χώρας.
-Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση, για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.  Ή δεν υπάρχει κεντροαριστερά, επειδή διαλύθηκε διότι η κρίση, διότι η κρίση των πολιτικών κομμάτων που την εξέφραζαν, ή η κεντροαριστερά διαλύθηκε διότι την κατάκτησε ο Τσίπρας.  Αλλά, αυτό που μου λέτε, εγώ ακόμη δεν το καταλαβαίνω.  Εγώ αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι που βλέπουν στον Τσίπρα την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς πιστεύουν σε αυτό, επενδύουν σε αυτό.  Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο οι λαϊκοί άνθρωποι, είναι οι βιομήχανοι, είναι άνθρωποι του πλούτου, είναι οι εξωτερικοί μας φίλοι, σύμπασα η Ευρώπη και οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα.  Άρα, υπάρχει ένα θέμα εκεί και εσείς είσαστε σε αυτό το χώρο.  Πείτε μου, λοιπόν, πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε.
Ευ. Βενιζέλος:  Μισό λεπτό, έχετε κάνει μία πολύ σύνθετη ερώτηση. Αναμφίβολα συγκεντρώνει συμπάθειες και υποστήριξη στην Ευρώπη η επιλογή του κ. Τσίπρα να συνάψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σίγουρα η Ευρώπη υποδέχεται θετικά την περιβόητη «κωλοτούμπα», δηλαδή χαίρεται να επιδεικνύει ένα «θήραμά» της, ότι, να, σας δείχνω τον περιβόητο ριζοσπάστη Τσίπρα, ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια και θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή ορθοδοξία στην οικονομική πολιτική, δείτε τον πώς είναι ταπεινωμένος και πώς έχει γίνει ένα delivery boy. 
Επίσης, είναι λογικό η Δύση, οι  Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια και για την προοπτική του ΝΑΤΟ –αυτό έχει ένα ερωτηματικό τώρα, σε σχέση με τη στάση του Προέδρου Trump απέναντι στο ΝΑΤΟ– οι χώρες αυτές χαίρονται γιατί κλείνει μία εκκρεμότητα, η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  Αυτά όλα αφορούν τη δική τους στρατηγική, τη δική τους οπτική, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, και εμείς μία δυτική χώρα είμαστε, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουν ως προτεραιότητα και ως οπτική γωνία την Ελλάδα, τις προτεραιότητές της, τα συμφέροντά της, το τι γίνεται η χώρα στον μακρύ ιστορικό χρόνο.
-Κύριε Πρόεδρε, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι έχει βάλει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του ο Τσίπρας.  Σε αυτό δεν μου απαντάτε.
Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, μισό λεπτό, σας απαντώ στο γιατί έχουν βάλει οι ξένοι, οι εταίροι μας, οι συνομιλητές μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου