Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές - Το σχέδιο Τσίπρα για να ανατρέψει τις προβλέψεις

Σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές - Το σχέδιο Τσίπρα για να ανατρέψει τις προβλέψεις | tanea.grΩς αφετηρία για μια μακρά προεκλογική περίοδο μέσα σε συνθήκες «σκληρού ροκ» αντιμετωπίζεται η χθεσινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κλείσιμο του φακέλου ενός μείζονος σημασίας θέματος σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του τελευταίου γύρου στη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις εκλογές.
Τα χθεσινά πολιτικά γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015, αποτελούν εν πολλοίς και το εναρκτήριο λάκτισμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράφει τους υψηλούς πολιτικούς τόνους και ένα σκηνικό άγριας πόλωσης. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να ληφθούν
έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού αξιολογηθούν και αναλυθούν πλήρως οι μετρήσεις και βέβαια τα ποιοτικά στοιχεία αυτών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να παραμένει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας, όπως και η «προεδρική ομάδα», αν και μια σειρά ιστορικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτές των τετραπλών εκλογών τον Μάιο.
Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικό αιφνιδιασμό, όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό, στα μέσα του προσεχούς Μαρτίου.

Συσπείρωση μέσω πόλωσης

Ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού από εδώ και πέρα ώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι μέσω της πόλωσης να συσπειρωθεί και άλλο η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να φροντίσει να αυξήσει την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, αν και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η εικόνα που οι ίδιοι εισπράττουν είναι διαφορετική. Ενδεικτικά οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν προχθές, εν μέσω της συζήτησης επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, της RASS για το in.gr και της Pulse για τον Σκάι, κατέγραψαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως επιμένουν ότι η στάση των πολιτών στις εκλογές δεν θα επηρεαστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όμως είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, αλλά από τη βελτίωση της καθημερινότητας και κυρίως την οικονομική πολιτική, κοινώς από το «πορτοφόλι», σύμφωνα με έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.

«Βροχή» νομοσχεδίων

Η προσήλωση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι να περάσουν επικοινωνιακά στην κοινωνία και να αλλάξουν το κλίμα μια σειρά από θετικά νομοσχέδια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμα και η διευθέτηση των 120 δόσεων, παρά τις ενστάσεις των θεσμών. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένει και έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ θα προχωρήσουν και το σχέδιο για την περαιτέρω προσέγγιση και συμμαχία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ένα βαθμό στον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά κυρίως στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το δυνατό χαρτί παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να επιτευχθεί ο στόχος της επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο στοιχείο με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να αντιμετωπιστεί η αποχή, η οποία είναι και ο μεγάλος αντίπαλος, όπως λένε.
 Το δίλημμα των εκλογών
Ο βασικός στόχος είναι ο πολιτικός επαναπατρισμός ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, αλλά και η προσέλκυση και άλλων κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Γι' αυτό και τίθεται πλέον με πιο ευθύ τρόπο από τον Πρωθυπουργό το δίλημμα των εκλογών, με κατηγορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η «προσωποποίηση» του ΔΝΤ και ο βασικός υπερασπιστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δεν ήταν τυχαία και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στη Βουλή επί της Συμφωνίας και αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα εντονότερα. Μετωπική σύγκρουση έχει αποφασιστεί και με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, την οποία  διαχωρίζουν ουσιαστικά από την κομματική βάση και πρώην στελέχη του προοδευτικού χώρου.

Πίεση προς το ΚΚΕ

Στο πλαίσιο του σκληρού ροκ όμως εντάσσεται και η πολιτική πίεση που θα ασκηθεί και προς το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα. Αυτό αποτυπώθηκε με την ομιλία του Τσίπρα προχθές το βράδυ στη Βουλή, όπου και επιτέθηκε με ιδιαίτερα οξύ ύφος -για πρώτη φορά - στο ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει πόντους από την ευθεία αντιπαράθεση μαζί του.
Στον οδικό χάρτη του Μαξίμου για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνονται ο ανασχηματισμός, η προώθηση και ψήφιση της Συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας, ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα που θα προκαλέσει εντάσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις, η ψήφιση των λεγομένων «κοινωνικών μέτρων» (νέος κατώτατος μισθός κ.ά.), καθώς και η ολοκλήρωση από την παρούσα Βουλή της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο τραπέζι δε, υπάρχει και το Κυπριακό που επανέρχεται και προβλέπονται ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου