Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου που επισφραγίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές

Έτοιμος να ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2019 είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος με τον τρόπο αυτό θα επισφραγίσει την πρόθεση της χώρας μας να επιστρέψει στις αγορές την προσεχή χρονιά για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ το 2019 και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά λήξεις ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (4,791 δισ. ευρώ και 2,925 δισ. ευρώ αντιστοίχως), καθώς και δανειακές δόσεις ύψους 1,983 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι υποχρεώσεις αυτές θα καλυφθούν κατά ένα μεγάλο μέρος από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων που διαθέτει η χώρα και από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να αντληθούν 4-7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως σήμερα, τότε το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί η έξοδος με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Χθες η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου διαμορφώθηκε στο 3,321%, ενώ το 10ετές παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα (4,291%).
Το πρόγραμμα δανεισμού δεν θα αναφέρει το ακριβές ύψος του ποσού που θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές ούτε ημερομηνίες έκδοσης ή διάρκειες των νέων ομολόγων, καθώς: (α) όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές και (β) πρέπει να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό, γιατί θα επισημοποιεί τον σχεδιασμό για νέες ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο και με διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, θα προβλέπει τη συνέχιση των παρεμβάσεων «για τη διατήρηση του συναλλαγματικού κινδύνου στα σημερινά ελάχιστα επίπεδα και για τη βελτίωση της αναλογίας του χρέους σταθερού επιτοκίου επί του συνολικού χαρτοφυλακίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου