Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η υπόθεση Βασιλικής Θάνου

Ήταν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Μεσοκαλόκαιρο του 2015. Τότε που παιζόταν η μοίρα της Ελλάδας. Όλα άνω κάτω. Θα μέναμε στην Ευρώπη; Ή θα μας πέταγαν έξω; Με κλωτσιές και πτωχούς.
 Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα παίζανε όλα. Τότε κυριαρχούσαν οι τυχοδιώκτες, μετά τους ακολουθούσαν οι δήθεν «φρόνιμοι» και μετά έτρεχαν ξοπίσω τους οι άβουλοι.
 Ο James Galbraith γνωστός μας ως οπαδός και ενορχηστρωτής του Plan B, μας είχε προειδοποιήσει για την επάνοδό μας στην δραχμή, ή σε οποιοδήποτε άλλο συνώνυμο νόμισμα, ίσως χρειαστεί να κατεβάσουν το στρατό στην Αθήνα.
Πρέπει να ήταν εκείνο το βράδυ που ανακοινώθηκε ότι η Βασιλική Θάνου θα ήταν η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ήταν τόσο καταιγιστικά και τόσο τρομακτικά τα γεγονότα που δεν δόθηκε από πολλούς η δέουσα σημασία. Η επιλογή της πέρασε σε μονόστηλο και σε εσωτερική σελίδα. Μετά ήρθε η πρωθυπουργική της θητεία. Κάτι θυμόμαστε για κάποια γράμματά της προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες. Δικαίωμά της. Μόνο που πήγε να το πληρώσει ο αείμνηστος Σταύρος Τσακιράκης, από τους πιο έμπιστους συνταγματολόγους.
Από την θητεία της δεν θυμόμαστε κάτι το σημαντικό. Μόνο την απόπειρά της να θεσμοθετηθεί με κοινό νόμο, η παράταση της θητείας ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Κάτι που είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας. Επέμεινε. Παρά τις αντιδράσεις και φιλικών της προσώπων. Τελικά δεν πέρασε. Ο σάλος που δημιούργησε η πρωτοβουλία της, δεν μπορούσε να κοπάσει. Τελικά δεν της πέρασε.

Δεν μας εξέπληξε ότι μετά το πέρας της θητείας της, ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε στην θέση της νομικής συμβούλου, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, στο πολιτικό του γραφείο ως Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να την κακίσει για την επιλογή εκείνου και εκείνης. Το κύρος όμως, του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες διορίστηκε, δεν θα το επέτρεπε με οποιαδήποτε θεσμική λογική.
Εντελώς πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι θα είναι επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία του Ανταγωνισμού. Τα πιο πολλά σχόλια με την υποδοχή αυτής της είδησης, ήταν αρνητικά.
Προσωπικά δεν αντιλέγω σε μια τέτοια προοπτική. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτήν. Οι αποφάσεις της θα είναι δύσκολες. Και εκείνη δεν διαθέτει την πείρα και την επιστημοσύνη του απερχόμενου Προέδρου της ίδιας Αρχής.
Σα να βιάστηκαν! Δεν έβλεπαν; Δεν το μελέτησαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου