Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Σχέδιο Στουρνάρα για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»...

Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το...
εν λόγω σχέδιο, θα περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί, κατά πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδόσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο αυτό, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM, στη Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι εκτός από την έγκριση όλων των παραπάνω φορέων, η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Το πλεονέκτημα, σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ του σχεδίου αυτού, έγκειται στο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, επειδή ήδη έχει εγγραφεί ως υποχρέωση του δημοσίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ, έχει υποβάλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο "ιταλικό μοντέλο" και λειτουργεί με εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο αξιοποιώντας μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατά 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου