Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

«Μπλοκάρει η έρευνα για το Μάτι» Ποιός φοβάται την Ανεξάρτητη Δικαστική Έρευνα;

Η είδηση σπάει κόκαλα.
 Την αναμεταδίδουν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Μπλόκο στην εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι». Και χωρίς πολλά – πολλά υπονοούμενα βγαίνει μπροστά το δημοσιογραφικό ερώτημα: «Ποιοι βάζουν τρικλοποδιά;». 
Από κοντά και άλλη δημοσιογραφική εκτίμηση: «Καθυστερήσεις στην κλήση των υπόπτων». 
Τα γεγονότα με τη σειρά τους:
Στις 23 Ιουλίου 2018 και μέρες μετά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 99 συνάνθρωποί μας στο πύρινο καμίνι στο Μάτι. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει τις πολλαπλές ευθύνες της, τις μετέθεσε στο απώτερο παρελθόν ή ακόμα και… στα ίδια θύματα! Γι’ αυτό και δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη. Γι’ αυτό και στα πρόσωπα των αυτουργών της ανθρώπινης καταστροφής δεν κύλησε ούτε ένα δάκρυ. Γι’ αυτό και ολόκληρη η κυβέρνηση με μαέστρο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εγκαινίασε μία χυδαία επικοινωνιακή πολιτική, μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τις ευθύνες της. 

Ακριβώς την επόμενη ημέρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση στην οποία εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών. Παράλληλα παραγγέλθηκε και δικαστική πραγματογνωμοσύνη.
Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμενόταν μέσα στον Σεπτέμβριο η άσκηση προσωποποιημένων διώξεων, που θα έφταναν πολύ υψηλά. Όχι μόνο για τα εγκληματικά λάθη κατά την προηγούμενη περίοδο, ούτε μόνο για τα φρικιαστικά λάθη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Αλλά και για ψευδείς βεβαιώσεις. Ορισμένοι από τους υψηλά ιστάμενους της Πυροσβεστικής είχαν αποκρύψει ή και αλλοιώσει κρίσιμα στοιχεία για τη δικαστική έρευνα.
Χθες το πρωί παραδόθηκε στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, το πόρισμα του ανεξάρτητου πυραγού, τον οποίο είχε ο ίδιος ορίσει για να εντοπίσει τις ευθύνες και τις παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας.
Χθες το πρωί μαζί με το πόρισμα έφτασε και ένα έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η κυρία Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της ζήτησε να ενταχθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από την εντολή που έδωσε πριν από λίγες ημέρες η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου.
Δικαίως όλα τα ηλεκτρονικά μέσα χαρακτηρίζουν την κίνηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως «μπλόκο» στην Εισαγγελική έρευνα. Η Γενική Επιθεωρήτρια μπορεί να ερευνά τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες. Όχι τις ποινικές. Και από την πείρα του παρελθόντος αυτή η έρευνα κρατάει μήνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου