Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής – Και ψεύτης τρία χρόνια μετά

O χρόνος έχει μια περίεργη ιδιότητα. Εκδικείται με το να επανέρχεται και να θυμίζει τι κάνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Η σημερινή παράσταση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του απλά επιβεβαιώνει ότι η πρώτη φορά Αριστερά ουδέποτε νοιάστηκε για το χρόνο και τις αναμνήσεις που φέρνει.
Διότι σήμερα δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε το τέλος των μνημονίων, όπως ψευδώς θα ανακοινωθεί… βεβαίως χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι όσοι συμμετείχαν στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα έπρεπε να γιορτάζουν την ασυλία που θα έχουν εσαεί.
Θα έπρεπε να γιορτάζουν για την παραγραφή των αδικημάτων που έκαναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο, φόρτωσαν τη χώρα με ένα αχρείαστο μνημόνιο, δέσμευσαν τις επόμενες κυβερνήσεις με σκληρά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και φόρτωσαν στις επόμενες γενιές Ελλήνων βάρη που δύσκολα θα μπορέσουν να σηκώσουν. Τουλάχιστον όσοι μείνουν στην Ελλάδα και δε φύγουν στο εξωτερικό.

Παραγραφή

Σαν χθες πριν από 3 χρόνια η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της και άνοιξε ο δρόμος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ηταν σαν χθες που ουσιαστικά δόθηκε το πράσινο φως για να παραγραφούν τα οικονομικά εγκλήματα του Τσίπρα, του Βαρουφάκη, του Δραγασάκη, του Παππά και των άλλων υπουργών και στελεχών που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης εκείνους τους δραματικούς μήνες του 2015.
Όχι ότι οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν «άγιες». Από τον Γιώργο Παπανδρέου, που ακόμη δεν κατάλαβε τι υπέγραψε το 2010 μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά που υπέκυψε στις δυνάμεις της λαϊκής και λαϊκίστικης δεξιάς κι έχυσε την καρδάρα με το… αίμα που μάζεψαν με επώδυνα μέτρα από τον ελληνικό λαό.
Αλλά, στις 20 Αυγούστου του 2015 μπήκε ταφόπλακα σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει κάποια στιγμή για να τιμωρηθούν, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά οι υπεύθυνοι για το μνημόνιο που σήμερα τελειώνει.
Όπως θα θυμόμαστε, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, δεν κατέληξαν πουθενά και στις 27 Αυγούστου ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σημερινή επικεφαλής του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα.
Αυτά τα γεγονότα θα έπρεπε να πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός, από την Ιθάκη. Κι όχι την έξοδο από το μνημόνιο. Διότι δεν βγαίνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα, οι δανειστές βγαίνουν. «Τέλειωσε η προσαρμογή, δεν δίνουμε άλλα λεφτά και θα εφαρμόσετε ό,τι υπογράψατε για να πληρωθούν τα δάνεια που σας δώσαμε. Και τα παλιά και τα καινούργια».
Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εορταστικής ατμόσφαιρας, όσο κι αν το διάγγελμα του πρωθυπουργού λέει άλλα. Όπως έλεγε και το διάγγελμα με το οποίο προκήρυσσε εκλογές.
Αυτά που ο πρωθυπουργός είπε είναι απλά η επιβεβαίωση της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, για ακόμη μια φορά. Κι όπως το Καστελόριζο έγινε ο «τόπος μαρτυρίου» για τον Γ. Παπανδρέου και θα τον συνοδεύει για πάντα, έτσι και η Ιθάκη θα είναι το ξεκίνημα ενός επώδυνου ταξιδιού για τον Αλέξη Τσίπρα, προς την πολιτική κατάρρευση και την απαξία.

Τι ζητούσε

Ισως να μη θυμόμαστε αλλά ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση», ζήτησε ενώ σημείωνε ότι με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός.
Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, είχε πει ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιος και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα , ποιος και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιος και πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίτευξη της συμφωνίας τονίζοντας ότι χωρίς την λαϊκή αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η περίοδος έκλεισε , η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε την συμφωνία που προσδοκούσε, ότι έγιναν υποχωρήσεις, αλλά όπως είπε είναι μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικούς συσχετισμούς και με βάση όσα κληρονόμησε η κυβέρνησή τους, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες
Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αφήσω στην δική σας κρίση όσα έπραξα, και τα σωστά και τα λάθη και τις παραλείψεις και τα θετικά και με την ψήφο σας θα κρίνετε όσα έγιναν..
Επίσης ζήτησε από τον ελληνική λαό, να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία τονίζοντας ότι «επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, δήλωσε ότι έχει μπροστά του δύσκολες μάχες για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την φοροδιαφυγή και την αλλαγή του κράτους, πράγματα που όπως είπε απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.
Αυτά είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας. Τι έγινε τα 3 χρόνια που ακολούθησαν τα ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Δεν πήρε καθαρή εντολή, συμμάχησε εκ νέου με τον Πάνο Καμμένο, υπέγραψαν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα, ξεπερνώντας ακόμη και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και τώρα έρχονται να πανηγυρίσουν λέγοντας ξανά ψέματα. Κι όπως θυμόμαστε, ψέματα είχαν πει και στα άλλα κόμματα το καλοκαίρι του 2015, όταν ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν θα πάει σε εκλογές.
Πλέον η ιστορία έγραψε για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής. Και ψεύτης. Είπε τόσα πολλά ψέματα για τη διαπραγμάτευση που θα έκανε, για την ακύρωση των σκληρών δεσμεύσεων που υπέγραψε, για τα ισοδύναμα που θα έδινε, για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που θα έκανε, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Και τώρα επανέρχεται με νέες υποσχέσεις, νέες δεσμεύσεις και νέο… παραμ-ΙΘΑΚΗ.
Τώρα, αν η παράσταση «έξοδος από τα μνημόνια» κρατήσει λίγο παραπάνω, με τη βοήθεια των troll αλλά και του νέου ξεκινήματος λόγω του ανασχηματισμού, αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Διότι η χώρα μπαίνει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που θα καταλήξει στην κάλπη. Και στις αστικές δημοκρατίες ο λαός αποφασίζει.

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015

Ελληνίδες, Έλληνες
Τους τελευταίους μήνες περάσαμε δύσκολες και δραματικές στιγμές όλοι μας.
Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπήρξε μια μεγάλη δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα.
Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, τα τελεσίγραφα, η πιστωτική ασφυξία, οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο.
Όλοι τη ζήσαμε.
Αλλά και όλοι ζήσαμε την υπομονή, την ψυχραιμία, την αντοχή του λαού μας.
Τη λαϊκή αποφασιστικότητα που κατέγραψε το δημοψήφισμα.
Την απόφαση να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξει η χώρα, να αλλάξουν όλα εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και στην κοινωνική αποσύνθεση.
Ας είμαστε καθαροί:
Χωρίς αυτή τη λαϊκή αποφασιστικότητα οι δανειστές είτε θα είχαν επιβάλει απολύτως την βούλησή τους.
Είτε θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή.
Αυτή η αποφασιστικότητα ήταν παρούσα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων.
Αυτή η αποφασιστικότητα έδινε δύναμη στη δική μας αντίσταση, στη δική μας μάχη μέρα-μέρα, με τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις και τις απειλές των δανειστών.
Σήμερα αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά, με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δις ευρώ και την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Η οικονομία θα αναπνεύσει. Η αγορά θα εξομαλυνθεί. Οι τράπεζες θα βρουν σιγά- σιγά τον κανονικό τους ρυθμό.
Δεν πρόκειται βέβαια για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα.
Έχω όμως την πεποίθηση ότι μπορεί να αποδειχτεί, με τη δουλειά και τη συνέπεια όλων μας, η αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Το αποφασιστικό βήμα προς την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας μας.
Μια αρχή που δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες.
Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα.
Ψύχραιμη και απαιτητική όπως όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ελληνίδες και έλληνες,
Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας.
Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη.
Δεν αντιμετωπίσαμε όμως και την αντίδραση που υπολογίζαμε.
Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις.
Αλλά φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει.
Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να τη τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες.
Με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.
Με στόχο να ξανακερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών.
Χωρίς να αποδεχόμαστε σαν θέσφατα τις ερμηνείες τους.
Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων.
Και έχουμε ήδη αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά
Θυμηθείτε μόνο ποια ήταν η θέση των εταίρων πριν από αυτή τη συμφωνία:
Πεντάμηνη παράταση του προηγούμενου προγράμματος, πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και μετά νέα προαπαιτούμενα.
Αυτή τη στιγμή και μετά το δημοψήφισμα, έχουμε μια εγκεκριμένη τριετή συμφωνία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Θυμηθείτε επίσης ότι μας ζητούσαν, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.
Τα παραπάνω δεν έγιναν αποδεκτά και κερδήθηκαν.
Ζητούσαν επίσης άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία.
Στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στην αναζήτηση ισοδυνάμων και αυτή τη μάχη είμαστε έτοιμοι να τη δώσουμε.
Επίσης η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και η αποτροπή της απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε.
Οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν, ενώ επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι διοικητικοί των πανεπιστημίων.
Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πια το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 4.500 απολύτως αναγκαίων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω ΑΣΕΠ.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή, τα απαιτούμενα δηλαδή μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δις ευρώ.
Ακόμα, η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα Αγγλικό Δίκαιο που συμφώνησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στις προηγούμενες συμβάσεις, αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, ενώ η χώρα μας διατηρεί όλα τα προνόμια και τις ασυλίες που προστατεύουν τη δημόσια περιουσία.
Και τέλος για πρώτη φορά με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί ίσως και τον πιο κρίσιμο κόμπο στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Κερδίσαμε λοιπόν σημαντικό έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετύχαμε αυτό που και εμείς και ο λαός μας προσδοκούσε.
Ελληνίδες, Έλληνες
Τώρα που αυτός ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του,
Και σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις, τις έδρες, τα αξιώματα ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις περιστάσεις
Αισθάνομαι τη βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση, να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα.
Και τα σωστά και τα λάθη.
Και τις επιτυχίες και τις παραλήψεις.
Για αυτό και αποφάσισα και σε λίγο θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλλω την παραίτησή, καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης.
Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της.
Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός.
Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται.
Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.
Ποιος και πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους.
Ποιος και πως μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Εσείς, τέλος, με την ψήφο σας, θα μας κρίνετε όλους.
Κι εκείνους που δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τη χώρα, για να μη βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα.
Κι εκείνους, που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς.
Αλλά κι εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα κέντρα της διαπλοκής, που όλο αυτό το διάστημα μας καλούσαν και μας πίεζαν, συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών, να υπογράψουμε οτιδήποτε μας έβαζαν μπροστά μας.
Συκοφαντώντας μάλιστα την αντίστασή μας ως δήθεν κωλυσιεργία.
Ελληνίδες, Έλληνες
Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη.
Περήφανος για τη μάχη που έδωσα και εγώ και η κυβέρνηση μου.
Πάσχισα όλο αυτό το διάστημα να παραμείνουμε πιστοί σε όσα υποσχεθήκαμε.
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και επίμονα για μεγάλο διάστημα.
Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.
Φτάσαμε είναι η αλήθεια σε καταστάσεις οριακές για το λαό και την οικονομία.
Κάναμε, όμως, την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση.
Κάναμε την αντίσταση του λαού μας σημαία και κίνητρο πάλης για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Και η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά το δύσκολο αυτό εξάμηνο.
Η ιδέα ότι πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στη λιτότητα κερδίζει έδαφος.
Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε δημοκρατικές και προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Κι εμείς, η Ελλάδα, με κύρος και εμβέλεια πολλαπλάσια του μεγέθους μας παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που έρχονται.
Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Χθές με επιστολή μου ζήτησα από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ζήτησα να αποκτήσει το ευρωκοινοβούλιο, ως θεσμός με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η διαφάνεια, η ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση, η δημοκρατική λογοδοσία, η μελέτη επιπτώσεων, θα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμογής της συμφωνίας μας με τους εταίρους.

Ελληνίδες, Έλληνες
Όλο αυτό το διάστημα παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση και τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε επίσης να αφήσουμε πίσω ένα διαφορετικό δείγμα διακυβέρνησης.
Η ρύθμιση των εκατό δόσεων, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, η ΕΡΤ, το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, ο νόμος για τους μετανάστες, η αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές, και δεκάδες άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες, πιστοποιούν αυτό το νέο δείγμα γραφής.
Και πιστοποιούν επίσης την απόφασή μας να αλλάξουμε με θάρρος και αυτοπεποίθηση τη χώρα, αξιοποιώντας την κοινωνική στήριξη σε μεταρρυθμιστικούς στόχους.
Μπροστά μας έχουμε ακόμα να δώσουμε πολλές δύσκολες μάχες, αυτή τη φορά εντός της χώρας.
Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, που μόλις άρχισε.
Η μάχη για να πληρώσουν επιτέλους οι αιωνίως κερδισμένοι, που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να αγγίξει.
Η μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους μέχρι τώρα βρίσκονται υπεράνω των νόμων.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, για ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
Η μάχη των μαχών για να αλλάξουμε το κράτος, ούτως ώστε να γίνεται κάθε μέρα πιο αποτελεσματικό.
Πιο φιλικό για τον πολίτη.
Πιο εχθρικό για το ρουσφέτι, τον κομματισμό, και τη διαφθορά.
Και όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία.
Και προπάντων απαιτούν συμπόρευση με την κοινωνία.
Με όλους εκείνους που θέλουν αλλαγές με δημοκρατία, μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Παρά τις δυσκολίες, παραμένω αισιόδοξος.
Πιστεύω ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης.
Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού, για να κυβερνήσουμε και να ξεδιπλώσουμε όλες τις πλευρές του κυβερνητικού μας προγράμματος.
Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες.
Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν πρόκειται να παραδώσω και δε πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των ιδεών και των αξιών μας.
Σε κανέναν και μπροστά σε καμιά δυσκολία.
Και σας καλώ, όλοι μαζί, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε τη πατρίδα στα πόδια της.
Να κρατήσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την Ελλάδα και τη δημοκρατία στα χέρια μας.
Και να τη σηκώσουμε ψηλά.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου