Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Φωτογραφία του Θοδωρης Νικολακης.Ο Μάνος Ελευθερίου, γιος ναυτικού, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και Παρακολούθησε μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής ενώ το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.
Το 1962 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Συνοικισμός». Ταυτόχρονα έγραφε στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8.00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 άρχισε να εργάζεται στο «Reader's Digest» . Κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα του διηγήματα, «Το διευθυντήριο» και «Η σφαγή».
Συνεργάστηκε με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα συγκεκριμένα τραγούδια κυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση («Αγιος Φεβρουάριος», 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θητεία» του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και κυκλοφόρησε το 1974) με την Μεταπολίτευση.


Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους Ελληνες συνθέτες.
Παράλληλα έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο: «Ενθύμιον Σύρας», «Θέατρο στην Ερμούπολη» κ.ά.
Την δεκαετία του '90 αρθρογραφούσε και συγχρόνως έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου». Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου