Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Τι κρύβεται πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών;

Κάτι παραπάνω σημαίνει η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Τα Κυριακάτικα φύλλα αφιέρωσαν πολλές σελίδες για να απαριθμήσουν και να περιγράψουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να επέμβει στα Ελληνικά πράγματα. Φοβάμαι, πως έχουν παραλείψει να μας ενημερώσουν για μερικές σημαντικές πτυχές του γεγονότος και του ζητήματος.
Η πρώτη πτυχή. Αναδεικνύεται από τις συρραφές ξένων δημοσιευμάτων καθώς και γεγονότων που έχουν ξεχαστεί ή επιδιώκεται η λήθη τους. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη γιατί τόσο εσπευσμένα και με κρυφές διπλωματικές κινήσεις καταλήξαμε στη «Συμφωνία των Πρεσπών». 
Την όλη υπόθεση την κίνησαν οι ΗΠΑ. Aυτές προδιαγράψανε τη φύση και το περιεχόμενο της συμφωνίας. Άλλες οι διατυπώσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ. Σ’ αυτές βιάζονται. Και η διαδικασία προχωράει χωρίς πολλές-πολλές προϋποθέσεις. Και άλλες οι διατυπώσεις στην ίδια συμφωνία για την έναρξη και την πρόοδο των
ενταξιακών διαδικασιών την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές μπορούν να περιμένουν. Να παραμείνουν χαλαρές και οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα να είναι πάμπολλα. 
Οι ΗΠΑ βιάζονται να εγκαταστήσουν στα Σκόπια μια μεγάλη στρατιωτική βάση. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι εργασίες για την ανοικοδόμηση μιας τέτοιας βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει. Και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν κανένα ενθουσιασμό για την παραμονή των Αμερικανικών βάσεων στη Γερμανία.
Η δεύτερη πτυχή. Φυσικά τα περισσότερα Κυριακάτικα δημοσιεύματα εντοπίζουν τις Ρωσικές προσπάθειες διείσδυσης στον βορειο-ελλαδικό χώρο δια μέσου της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού παράγοντα. Αυτό δεν είναι παλιό, ούτε καινούργιο. Πάρα πολύ συχνά επιχειρήθηκε και επιχειρείται να είναι η θρησκεία εργαλείο άσκησης εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Αυτή η επιχείρηση διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκκλησιαστικοί παράγοντες και ηγέτες δεν έχουν βαθιά γνώση της πολιτικής, ούτε των μηχανισμών της. Και επιπλέον το θρησκευτικό συναίσθημα έχει έντονο το θυμικό, το οποίο εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι της πολιτικής εξαιρετικά άνετα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ανατολή. Αλλά και στη Δύση. Από επίσημα αρχεία, που έχουν δημοσιοποιηθεί, ταυτοποιούνται μεγάλα ονόματα και στην ορθοδοξία που διετέλεσαν, εν γνώσει τους, στενοί συνεργάτες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους σημερινούς κυβερνώντες. Για ένα είμαι βέβαιος. Παίζουν πάνω μας το παιχνίδι τρίτων, χωρίς να ξέρουν όλους τους παίκτες και τους άγραφους κανόνες. Και χωρίς τη βεβαιότητα ότι εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου