Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Εχθροί των ΗΠΑ! ΕΕ και Κίνα!

Η χθεσινή συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν έδωσε αφορμή για δηλώσεις, σχόλια, αναλύσεις και … αντιδηλώσεις.
Πρωταγωνιστές, φυσικά και οι δύο ηγέτες. Και οι δυο, περίπου, ανακοίνωσαν ότι τελείωσε… ο «ψυχρός πόλεμος». Εμείς οι … αφελείς είχαμε νομίσει πως ο «ψυχρός πόλεμος» έχει τελειώσει εδώ και 29 χρόνια! Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου! 
Ο Τραμπ δεν πρόσεξε, πιο γενικά, τα λόγια του. Και τι δεν είπε. Χρειάστηκαν, αυτός και ο Πούτιν 4 ώρες συζήτηση για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου. Και οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Είπε και άλλα πολλά. Δεν χρειάζεται να τα συγκρατήσουμε. Ένα, όμως, αξίζει. Οι εχθροί των ΗΠΑ είναι δύο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα!
Για το δεύτερο ξέρουμε. Πόσο θα κοστίσει; Το ΔΝΤ έκανε γρήγορα τους υπολογισμούς του και έβγαλε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα. Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να κοστίσει 430 δις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη θα καθηλωθεί. Θα χαθούν και χρήματα και επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ακόμα δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του ιδιόμορφου πολέμου σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γερμανοί ανησυχούν ιδιαίτερα. Το Βερολίνο αντέδρασε άμεσα μέσα από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών: «το πολιτικό χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ έχει μεγαλώσει από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ». Στη συνέντευξη του ίδιου σε γερμανικές εφημερίδες επισημαίνει: «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον απεριόριστα στον Λευκό Οίκο».
Οι Γερμανοί, επιμένω, ανησυχούν. Και δεν θέλουν να μείνουν μόνοι τους στον όποιο σχεδιασμό μελετήσουν και επιχειρήσουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έχουν στήσει έναν σοβαρό και σε βάθος διάλογο. Σαν να έχουν βρει την ίδια γλώσσα και τους ίδιους κωδικούς. Στην τελευταία συνάντησή τους πήραν κάποιες αποφάσεις. Κάποιες από αυτές οδηγούν στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.
Στο μεσοδιάστημα κρατούν χαμηλούς τόνους. Τον ευρωπαϊκό στρατό δεν τον θέλουν ως αντίπαλο και ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ. Και επιμένουν να ορκίζονται στην υποστήριξη, με σθένος των διατλαντικών σχέσεων.
Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει ‘fake news’».
Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες πραγματικότητες. Πρέπει να αποφασίσουμε. Με ποιους πάμε; Και ποιους αφήνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου