Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Σαν σήμερα – 14 Ιουλίου

1993... ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.
1789… πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.
1795… η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.
1904… σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο πεθαίνει ο Ρώσος δραματουργός Άντον Τσέχοφ.
1905… η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.
1913… ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ξάνθη, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
1933… ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί.

1942… το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζητά την αποχώρηση των Βρετανών.
1945… Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1951… σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το Μισούρι των ΗΠΑ, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που σημειώνονται στην περιοχή, οι οποίες αφήνουν 500.000 κατοίκους άστεγους.
1953… στο Παρίσι, 7 άτομα σκοτώνονται κι άλλα 130 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των βορειοαφρικανών την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της Βαστίλης.
1958… το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημικό εξερευνητικό όχημα Mariner 4 προσεγγίζει τον Άρη και μεταβιβάζει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες από τον γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
1965… ο δορυφόρος Mariner 4, που είχε εκτοξευτεί το 1964, στέλνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον Άρη.
1989… ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.
1990… μετά το «πράσινο φως» της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.
1992… δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.
1993… ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.
Σαν σήμερα, το 2004 μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών στον Ατλαντικό κατά του διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.Υστερα από πέντε μηνών παρακολούθηση του πλοίου «Africa One», ελληνικών συμφερόντων, βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές υπόπτων και δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το 1858 γεννήθηκε η Έμιλι Πάνκχερστ μαχητική Βρετανίδα, που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες, το 1868 η Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας Γερτρούδη Μπελ, το 1913 ο Τζέρλαντ Φορντ, πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1918 ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, και το 1919στην Πάρμα ο Ιταλός ηθοποιός Λίνο Βεντούρα.


Το 1223 πέθανε ο Φίλιππος Β’ της Γαλλίας, το 1881 ο Ρίνγκο Σταρ ο διαβόητος πιστολέρο-τζέντλεμαν βρίσκεται νεκρός στο φαράγγι Τέρκι Κρικ της Αριζόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου