Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σε δοκιμασία η σχέση Μαξίμου-Καμμένου Ενδοκυβερνητικό «μπρα ντε φερ» για Μακεδονικό, «βελούδινο διαζύγιο» και κάλπες

kamenos - maksimou
Ορατά ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή αφήνει η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος του Μακεδονικού και δεν αποκλείεται η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ήδη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά και έπειτα από όσα είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατέστη σαφής ο διχασμός στην κυβέρνηση: ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται
να την ψηφίσει -με άλλα λόγια, ζήτησε επί της ουσίας να ψηφιστεί η συμφωνία τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί για «αυτοεξευτελισμόι» και να ξεκαθαρίζει πως θα πει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών.
 «Πόρτα» Μαξίμου
Στον αντίποδα, πριν καν διατυπωθεί δημοσίως το αίτημα του Πάνου Καμμένου για ενισχυμένη πλειοψηφία, το σχετικό σενάριο είχε ήδη αποκλειστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με απλή πλειοψηφία, ενώ προανήγγειλε, κατόπιν διευκρινιστικών δημοσιογραφικών ερωτημάτων, πως αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή.

Τα σενάρια για το διαζύγιο
Κατόπιν της άρνησης του Μεγάρου Μαξίμου να ικανοποιήσει το αίτημα Καμμένου -αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα τίναζε τη συμφωνία στον αέρα- όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά και το μόνο βέβαιο είναι ότι η «μακεδονική» κρίση δε θα ξεπεραστεί εύκολα από την κυβέρνηση. Ήδη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κεντρικά έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να παρέχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση «έως ότου φτάσει η συμφωνία στη Βουλή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν τότε να ρίξουν την κυβέρνηση, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους.
Μάλιστα, πολλοί εικάζουν ότι, αφ’ ης στιγμής ο Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να «σηκώσει» την λύση του Μακεδονικού, θα επιλέξει το «βελούδινο διαζύγιο» με τον Αλέξη Τσίπρα, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, είτε θα έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να διεξαγάγει εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2019, είτε θα συνεννοηθεί με τον ομόλογό του εκ της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για να καθυστερήσει λίγο η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Θα μπορούσε, δηλαδή, η κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία προς κύρωση περί τον Μάρτιο ή Απρίλιο και μετά την κύρωση να ανακοινωθεί το «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου, που οδηγεί σε εκλογές στις 26 Μαΐου -δηλαδή παράλληλα με τις Ευρωεκλογές.
Αυτό είναι το «ήπιο» σενάριο. Το πλέον ακραίο θα ήταν να αποσύρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση αμέσως μόλις η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, προκειμένου αυτή να μην εγκριθεί και να πέσει η κυβέρνηση πριν να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή, ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο συντηρητικών και «πατριωτών» πολιτών ισχυριζόμενος ότι έριξε την κυβέρνηση για να μην «εκχωρηθεί» το όνομα της Μακεδονίας. Όμως, η ρήξη του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει αναδείξει την πολιτική μοναξιά του, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα έχουν «πολεμικές» σχέσεις με όλο το πολιτικό σκηνικό.
Τέλος, στο τραπέζι υπάρχει πάντα και το σενάριο «υπέρβασης» της κρίσης: σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει στην Βουλή τη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δε θα την ψηφίσουν, το Μακεδονικό θα λυθεί με τις ψήφους ορισμένων βουλευτών της Κεντροαριστεράς και αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επαναβεβαίωση της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε «φυγή προς τα εμπρός». Καίτοι αυτό το σενάριο είναι το «ηπιότερο» πολιτικά, η «επόμενη μέρα» θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον Πάνο Καμμένο, αφού θα δέχεται βολές πως παραμένει «στην καρέκλα» και στηρίζει μία κυβέρνηση που «έδωσε» το όνομα της Μακεδονίας. Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν ο Πάνος Καμμένος έδινε μεν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά απέσυρε εαυτόν και όλα τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν χρόνο να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα και να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η βούληση του Αλέξη Τσίπρα να μείνει στην Ιστορία (και) ως ο πρωθυπουργός που έλυσε το Μακεδονικό -και ο νοών, νοείτω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου