Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Από το γύψο στο νάρθηκα. Η συμφωνία δίνει μικρή ανάσα χρέους, παράταση λιτότητας, υψηλά πλεονάσματα και ένα σφιχτό “κορσέ” εποπτείας έως το 2022

Αν είχαμε συνηθίσει οκτώ χρόνια στο γύψο, στα επόμενα θα πορευτούμε με νάρθηκα. Μπορούμε όμως να λέμε ότι ζούμε πλέον «ελεύθεροι από μνημόνια». Αλλά να θυμόμαστε πάντα πως είμαστε δεσμευμένοι «σε ένα πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα» όπως ονόμασε τον «κορσέ» της εποπτείας ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος, ένα μαξιλάρι ρευστότητας 15 δις για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών των 22 επόμενων μηνών από την  ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, δέσμευση για συνέχιση της λιτότητας και σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου, επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF (ύψους 130,9δις ευρώθα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Αυτό, χωρίς να είναι ό,τι ζητούσαμε (15 χρόνια)  δημιουργεί μια ανάσα στην εξυπηρέτηση των δανείων μας.
Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δις ευρώ, που θα συμβάλει στγη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” συνολικής ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα. Είναι το τελευταίο  “εφάπαξ” για να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί με τη λήξη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και τρέχουσες υποχρεώσεις στους δανειστές.
Από αυτό το ποσό, τα 9.5 δις θα πάνε στην χρηματοδότηση του “μαξιλαριού ρευστότητας” και τα υπόλοιπα 5.5 δις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό,  3,3 δις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα λάβει επιστροφές ύψους 4,5 δις ευρώ, που αφορούν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 5,8 δις που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (ΑΝFAs) και των ομολόγωνπου ύψους 14,7 δις που κατέχει η ΕΚΤ (SNPs)
Η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές θα εξασφαλιστεί με λιτότητα έως το 2022 και σταθερά υψηλά πλεονάσματα. Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060
Ο στενός “κορσές”. Παράλληλα στη χώρα θα επιβληθεί ένα “πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα” όπως χαρακτήρισε ευγενικά τον σφιχτό “κορσέ” της μεταμνημονιακής εποπτείας  ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Με «κορσέ» εποπτείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου