Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ανησυχία Κοστέλο για ελληνικές μεταρρυθμίσεις και ιταλική κρίση

Ανησυχία Κοστέλο για ελληνικές μεταρρυθμίσεις και ιταλική κρίσητης Δήμητρας Καδδά
"Οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να ολοκληρωθούν", προειδοποίησε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής του κλιμακίου των θεσμών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. 
Στη διάρκεια της ομιλίας του, απεύθυνε συνεχείς προειδοποιήσεις/παραινέσεις προς την κυβέρνηση για να μην αναστρέψει την πολιτική που έχει συμφωνηθεί, ενώ έστειλε και διπλό μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και προς τους θεσμούς, για την άμεση λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων για το χρέος, υπό το βάρος των πιέσεων που προκαλεί στην αγορά ομολόγων η ιταλική κρίση.

"Αναμένω πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου", επισήμανε και αναφέρθηκε σε ένα πακέτο με τρία σκέλη: τη δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων, το πακέτο μέτρων για το χρέος και το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Τι είπε για την ιταλική κρίση
Παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η κρίση στη Ιταλία, έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά ομολόγων. Και αυτό, όπως τόνισε, δεν βοηθά όχι μόνο το κράτος, αλλά και τις εταιρείες και τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισήμανε, στέλνει ένα καλό μήνυμα σε αυτή τη χρονική στιγμή και στο κράτος και στις πολιτικές αρχές. Εξήγησε ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσει να αποδεικνύει και μετά το τέλος του, ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. "Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αναστροφές πολιτικής που θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αρχών".
Έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τα .. έξω. Είπε ότι στην ευρωζώνη, στους εταίρους, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν την τελική προσπάθεια για ένα μαξιλάρι διαθεσίμων και για τις παρεμβάσεις στο χρέος, ειδικά (όπως είπε) για τα πρώτα 10-15 χρόνια μετά το πρόγραμμα, ώστε να μειωθούν δραστικά εκείνη την περίοδο οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους.
Εν κατακλείδι, υπογράμμισε ότι η ιταλική κρίση δεν βοηθά, αλλά ίσως λειτουργήσει ως ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Να μην αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις - Ποια τα δομικά προβλήματα
Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε σωστή τροχιά για την ολοκλήρωση του γ΄ προγράμματος, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να διασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη στην συνέχεια. Και αυτή η πρόκληση συνδέεται με δύο προϋποθέσεις:
* Ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος και
* Την απόδειξη ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες πολιτικές σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα προβλήματα αποθεμάτων (stock problems) είναι εδώ, επισήμανε, μιλώντας για το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος αλλά και για την ανεργία. Θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να ολοκληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και γι αυτό είναι σημαντικό να συνεχισθούν, ανέφερε.
Η θεσμοθέτηση είναι μόνο το πρώτο βήμα, η εφαρμογή είναι αυτή που έχει σημασία, επισήμανε, και έφερε ως παράδειγμα την ΑΑΔΕ. Είπε ότι έχει μεγάλη σημασία η στελέχωση και η υποδομή, που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Ανέφερε μάλιστα ότι σε όλα τα κράτη υπήρξε η τάση να χαλαρώσουν μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα, εξήγησε, θα έχει οικονομική ελευθερία μετά τον Αύγουστο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το μήνυμα του συντονισμού προς την κυβέρνηση
Είπε ότι στέλνει προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο "το μήνυμα να σκεφτεί πάρα-πάρα πολύ καλά στο πώς θα γίνει ο συντονισμός μετά το πρόγραμμα". Είπε ότι η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα για οκτώ χρόνια και ότι η ασκούμενη πολιτική διαμορφωνόταν γύρω από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πολλές φορές ήταν επώδυνο, αλλά έδινε μία δομή.
Τώρα, όπως είπε, δημιουργείται μία άλλη σχέση, αλλά "η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά" πώς θα υλοποιήσει τη δομή εφαρμογής και συντονισμού του προγράμματος. Σε άλλα κράτη είχαμε κρούσματα απώλειες ελέγχου, επανέλαβε.
Παγίδα λόγω ΑΕΠ
Προειδοποίησε για τον "κίνδυνο" μίας παγίδας λόγω της ανάπτυξης. Σε άλλα κράτη που βγήκαν από πρόγραμμα επιταχύνθηκε το ΑΕΠ και ελπίζω να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα, είπε. Αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να προσέξετε να μην είναι πρόσκαιρη, λόγω της εξόδου". Πρόσθεσε ότι δεν θα σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Πρέπει να μην αγνοείτε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν, ευχαριστηθείτε το αλλά μην αγνοείτε το πρόβλημα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου