Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ο Αλέξης μετεξεταστέος σε όλα

Δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας δημοκρατικός πολίτης που να μην καταδικάζει τα βίαια επεισόδια σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Και δε δέχομαι αυτή τη στιγμή να αξιολογούνται σαν αντιστάθμισμα οι όποιες ενοχλητικές δημόσιες δηλώσεις του.
Ο ίδιος ο Μπουτάρης πολύ εύστοχα, προκάλεσε όσους διαφωνούν μαζί του: Να τον «μαυρίσουν» στις εκλογές του 2019. Άλλωστε, πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίως υπέρ των ανθρώπων που είναι αδύναμοι ή και υπόλογοι ενώπιον του νόμου. Ο ενδεχομένως κατηγορούμενος πολίτης έχει όλα τα δικαιώματα που έχουμε όλοι οι υπόλοιποι. Ακόμα και όταν κατηγορείται για ειδεχθές έγκλημα. Οι πράξεις των τραμπούκων της Θεσσαλονίκης σε βάρος του δημάρχου πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη εξαιρετική αυστηρότητα. Χωρίς, φυσικά, υπερβολές. Σε βάρος του γράμματος και του νοήματος του νόμου. Του εθνικού και του ευρωπαϊκού.
Από την άλλη, οφείλουμε να προβούμε στις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Η πρώτη: Είναι πολλά τα φαινόμενα βίας και ανομίας στην συμπρωτεύουσα τον τελευταίο καιρό. Από τους προπηλακισμούς του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας σε ώρες εθνικής εορτής από διακεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έως τα γνωστά επεισόδια με πιστολέρο – πρόσωπα, που διεκδικούν δημόσιο ρόλο. Υπάρχει, οπωσδήποτε, ιστορική ερμηνεία γι’ αυτά.
Η δεύτερη: Με εντυπωσίασε η απάθεια και η αδράνεια του συγκεντρωμένου πλήθους την ώρα των επεισοδίων. Μόνο μια γυναίκα έσπευσε να βοηθήσει τον πεσμένο δήμαρχο. Και ο οδηγός του. Συνηθίσαμε, άραγε, στη δημόσια βία;
Η τρίτη: Η εντυπωσιακή αλλά αναμενόμενη αδράνεια και απουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Η κλούβα της Αστυνομίας είχε σταθμεύσει στα 100 μέτρα. Προφανώς, μετά από οδηγίες από την πολιτική ηγεσία.
Η τέταρτη: Άφρων πολιτικά. Και στην ουσία του χυδαίος και δειλός. Ο λόγος του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο ηθικός αυτουργός της ανομίας και της βίας επί σειρά ετών, προσπάθησε να εμπλέξει και να καταλογίσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους αντιπροχθεσινούς τραμπουκισμούς. Όπως με την ίδια άνεση και θρασύτητα έχει στραφεί εναντίον κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Όπως με την ίδια άνεση και έλλειψη ανδρισμού, επιφυλάσσει λάσπη και εκτοξεύει χυδαίες βολές κατά της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετεξεταστέος σε όλα του ο Αλέξης. Και στην ιστορία. Και στην ηθική. Και στον πολιτικό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου