Κυριακή 20 Μαΐου 2018

«Τελείωσαν τα ψέματα»: Βαρύ το τίμημα της «καθαρής εξόδου» για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πόσο αλλάζει η ζωή για 2,1 εκατ. φορολογούμενους

Οι τίτλοι τέλους στης τέταρτης αξιολόγησης οριστικοποιεί και το τίμημα που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, βγάζοντας τις μάσκες απ’ όσους άκριτα μοίραζαν υποσχέσεις και πουλούσαν ψεύτικες ελπίδες.
Το 2019 και το 2020, οι μισθωτοί θα χάσουν περίπου ένα μισθό το χρόνο. Και οι συνταξιούχοι έως τρείς συντάξεις.
Αυτό θα συμβεί γιατί:
–   Μειώνεται το αφορολόγητο από το 2020.
–   Πέφτει τσεκούρι στις συντάξεις  από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι

Το ποσοστό μείωσης θα κυμανθεί έως 18%. Οι περικοπές είναι της τάξης του 1,8 δις ευρώ το χρόνο και αφορούν 1.100.000 συνταξιούχους που στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Δεκεμβρίου (για τις συντάξεις του Ιανουαρίου) θα δουν ότι θα πρέπει να βγάζουν το μήνα με μικρότερη σύνταξη. Πόσο μικρότερη;  Από 1 έως 370 ευρώ: 300 στις κύριες και 70 σε όσους  έχουν και επικουρικές. Πολλοί συνταξιούχοι θα χάσουν δύο μηνιαίες συντάξεις το χρόνο.
Αν συνυπολογιστεί και η μείωση του αφορολόγητου, συνταξιούχοι που σήμερα έχουν μηνιαίο εισόδημα 500 -600 ευρώ, θα χάσουν επί πλέον μια μηνιαία σύνταξη.
Πόσα χάνουν οι μισθωτοί
Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς με μικρά εισοδήματα. Περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι , τα εισοδήματα των οποίων δεν φορολογούνταν σήμερα, γιατί προστατεύονταν από το αφορολόγητο, θα πληρώσουν φόρο τουλάχιστον 650 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί χαμηλόμισθοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται τουλάχιστον ένα μισθό το χρόνο.
Με δυό λόγια
Όσα ακούγατε ότι τάχα η μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων «δεν είναι αναγκαία και μπορεί να μη συμβεί», ξεχάστε το. Συνέβη με «υπογραφή, στάμπα και βούλωμα» που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου