Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Τραβούν κι άλλο το σκοινί οι Τούρκοι: F-16, ελικόπτερα, ακραίες δηλώσεις

Εκρηκτικό τουρκικό κοκτέιλ στο ΑιγαίοΔεν υπάρχει πλέον ημέρα που να μη συμβεί κάποιο περιστατικό που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ένα σκηνικό έντασης που είχε να συμβεί χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον με τέτοια διάρκεια.
Έτσι, μετά τις πτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων στη Ρω τη Μεγάλη Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, χθες δύο F-16, ένα ελικόπτερο και ένα κατασκοπευτικό πέταξαν πάνω από περιοχές του βορειοανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά καταγράφηκαν πέντε παραβιάσεις και και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και τα δρομολόγια- θανάτου από Τούρκους δουλεμπόρους, που προωθούν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Στην κυριολεξία η Τουρκία χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» που έχει στη διάθεσή της για να δοκιμάσει τις αντοχές και την ετοιμότητα της χώρας μας.
Το σκηνικό για την Τρίτη ολοκλήρωσε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκεπτόμενος τουρκικό ναύσταθμο δήλωσε ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση». Έσπευσε, όμως, να προσθέσει πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Γι᾽ αυτό το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε».
Είχε προηγηθεί ο «διάλογος» του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εμμέσως στο επεισόδιο με το ελικόπτερο στη Ρω, κάνοντας ένα retweet σε ανάρτηση στελέχους των ΑΝΕΛ που έγραψε «Την «Κυρα της Ρω» δεν την ενοχλει κανεις!».
«Αν έχει κρίση ο Καμμένος να μπει σε κλινική – Αν χρειαστεί μπορούμε να διώξουμε τους Ελληνες ξανά στη θάλασσα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Οι ανεύθυνοι πολιτικοί της Ελλάδας μας τρίζουν τα δόντια. Εμείς αν χρειαστεί, ξέρουμε να ξεριζώσουμε και να σπάσουμε αυτά τα δόντια» προσέθεσε.
Δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν μιλήσει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, η Αθήνα αναμένει πλέον την επανεμφάνιση του Ερντογάν, ο οποίος προφανώς έκανε ένα διάλειμμα μετά την έντονη δραστηριότητα των προηγούμενων εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου