Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

palia agora piksida 1Η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με έγγραφο της ενημερώνει το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, την Ένωση Ξενοδόχων, το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης, καθώς και το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, σχετικά με τις επιγραφές, πινακίδες, ταμπέλες, διαφημίσεις τοποθετημένες σε υπαίθριο χώρο και σε όψεις κτηρίων στις περιοχές του Κάστρου, του Μπούργου τμήματος κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Γρόττας και εντός των ζωνών προστασίας ιστορικών διατηρητέων μνημείων στη Χώρα Νάξου.
Όπως αναφέρει, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πιο πάνω προστατευόμενες περιοχές φέρουν και επιγραφές, ταμπέλες, πινακίδες, διαφημίσεις ή πανό, στις όψεις των κτιρίων που λειτουργούν ή σε χώρο πλησίον αυτών, που επιφέρουν αισθητική βλάβη στις «χρήζουσες ειδικής προστασίας» περιοχές και στα κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία τους, καθώς δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η τοποθέτηση μίας μόνο επιγραφής για κάθε επιχείρηση, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το ανώφλι της θύρας. Θα πρέπει να είναι ξύλινη και διακριτική, πλάτους όχι μεγαλύτερη του 0,50 μ. και μήκους όχι μεγαλύτερου των διαστάσεων πλάτους του ανοίγματος της θύρας.
Σε περίπτωση που το άνοιγμα της θύρας είναι μεγαλύτερο του 1,20 μ., η επιγραφή δεν θα πρέπει να έχει διαστάσεις μεγαλύτερες των 0.50 Χ 1,20 μ.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών.
Επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση μπορούν να εξεταστούν αιτήματα τοποθέτησης επιγραφών σε άλλη θέση (όχι πάνω από το ανώφλι), κατασκευής τόσο από άλλο υλικό και όχι ξύλο, ή τοποθέτησης επιπρόσθετων επιγραφών π.χ. σε περίπτωση επιχειρήσεων που στεγάζονται σε γωνιακά κτίρια. Στις περιπτώσεις αυτές, απαραίτητη είναι η υποβολή σχετικής αίτησης στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με συνημμένα στοιχεία (σχέδιο όψεων, τεχνική έκθεση στην οποία θα αναφέρονται οι διαστάσεις και το υλικό της επιγραφής, η θέση τοποθέτησής της, φωτογραφική τεκμηρίωση).
Με αφορμή το έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: "Οι περιοχές αυτές (Μπούργου, Κάστρου) με το ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα τους, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης του τουριστικού ενδιαφέροντος και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Προτρέπουμε λοιπόν τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές να ακολουθήσουν αυστηρά τις υποδείξεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου