Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Φ. Γεννηματά: Ουσιαστική η ενημέρωση του Ν. Κοτζιά

Κοτζιάς - Γεννηματά Συνεχίστηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία Αλβανίας.

Τετ α τετ Κοτζιά - Γεννηματά 

Την Μ. Τρίτη, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε για μιάμιση ώρα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου, η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ουσιαστική και η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς καμία αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα. Μικρή αναφορά έγινε για τη κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Από την μεριά του Κινήματος Αλλαγής, κατέστη σαφές ότι όταν η πρόταση της κυβέρνησης έρθει στη Βουλή, το Κίνημα θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία erga omnes και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο αρμόδιος από τη Κ.Ο της ΔΗΣΥ για την εξωτερική πολιτική Ανδρέας Λοβέρδος, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο πρώην πρέσβης και σύμβουλος της κ. Γεννηματά, Δημήτρης Καραϊτίδης.

Οι συναντήσεις που ακολουθούν

Το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Η συνάντηση με τον Γιώργο Κουμουτσάκο αναμένεται να προγραμματιστεί άμεσα.
Αν και το πρωτόκολλο ορίζει να ενημερωθεί πρώτα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία θα κλείσει τον κύκλο των συναντήσεων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απεδέχθη την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών και επέλεξε να τον αντικαταστήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν

Χθες ο υπουργός ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΚΕ, ο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, εξέφρασε στον κ. Κοτζιά «τις ανησυχίες του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την άποψη του κόμματός του σημειώνοντας ότι οι «επόμενες βδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη λύση ή όχι του προβλήματος».«Υπάρχει μία διάθεση, νομίζω, τουλάχιστον στα ελληνοτουρκικά να μην αφήσουμε έναν χώρο διχασμού στην Ελλάδα και να πιστέψει ο Ερντογάν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για μεγαλύτερα παιχνίδια» δήλωσε.

Νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ

Σε δέκα ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει νέα συνάντηση με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου