Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Θα κληθεί τελικά ο Καμμένος στη Βουλή για τη Σαουδική Αραβία «Περιμένατε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Την πήρατε. Ήταν δίκαιο έγινε πράξη», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

tha-klithei-telika-o-kammenos-sti-bouli-gia-ti-saoudiki-arabiaΤην πόρτα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόκειται να περάσει τελικά ο Πάνος Καμμένος έπειτα από συνεχή προσκόμματα που έβαζε η κυβερνητική παράταξη.
Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση εδώ και μήνες ζητούσε επιμόνως την κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκειμένου να «φωτίσει» την υπόθεση πώλησης εξοπλιστικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κλήση του υπουργού.  
Τελικά η υπόθεση έφτασε στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η οποία με γνωμοδότηση της στις αρχές του περασμένου Μαρτίου συμμερίστηκε τις θέσεις της αντιπολίτευσης περί κλήσης του Πάνου Καμμένου ενώ αποφάνθηκε ότι η επιτροπή Εξοπλισμών Προγραμμάτων της Βουλής έχει περιορισμένο αντικείμενο εξοπλισμών.

Σημειώνεται ότι ήταν η κ. Χριστοδουλοπούλου που επέμεινε ότι η επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ήταν η πλέον αρμόδια επιτροπή για να καλέσει τον Πάνο Καμμένο.
Πάντως και σήμερα κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η Τασία Χριστοδουλοπούλου κατέθεσε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του 2008 η οποία κατά την ίδια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την παρούσα γνωμοδότηση.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του 2008 οι ακροάσεις προσώπων πρέπει να σχετίζονται με την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ολομέλειας, ενώ και τα ζητήματα που εξετάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα της.
Ωστόσο και η ίδια εμφανώς σε δυσχερή θέση ενημέρωσε ότι «δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να καλέσουμε τον Πάνο Καμμένο για να ικανοποιηθεί η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να γίνει συζήτηση επί των δύο γνωμοδοτήσεων.
Η ενέργεια της αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο ότι επιχειρεί να απαξιώσει το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
«Περιμένατε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Την πήρατε. Ήταν δίκαιο έγινε πράξη» ανέφερε με σκωπτικό ύφος ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος προς την κυρία Χριστοδουλοπούλου της είπε: «Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην πρόσκληση Καμμένου, αλλά και στην κλήση του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και του ταξίαρχου ε.α. Παπαδάκη».  
«Αν επιμείνει η συμπολίτευση στην άρνηση της να μη έρθει ο Πάνος Καμμένος, θα είναι μια πολιτική άρνηση και αυτό θα είναι ανεξήγητο» δήλωσε και ο Σπύρος Λυκούδης και πρόσθεσε δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά ούτε και εκνευρισμοί. Εσείς ζητήσατε την γνωμοδότηση. Η ιστορία έχει λήξει μετά την απάντηση που λάβατε».

Ένταση για την κλήση του μεσάζοντα Παπαδόπουλου

Λίγο αργότερα υπήρξε νέος θόρυβος. Αφορμή υπήρξε η άρνηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να κληθεί και
ο μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους. Εμείς δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή. Ο Παπαδόπουλος δεν έχει να συμβάλει σε οτιδήποτε. 
Μάκης Βορίδης : Που το ξέρετε;
Χριστοδουλοπούλου: Το καταλαβαίνω Είναι αντισυμβαλλόμενος σε μια σύμβαση πώλησης. Δεν είναι εδώ εξεταστική επιτροπή.
Βορίδης: Δεν έχετε δικαίωμα να διαλέγετε.
Χριστοδουλοπούλου: Αν δηλαδή γίνει κάτι στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα με βάλετε να καλέσω σκηνοθέτες κλπ.
Βορίδης: Είναι αίτημα της πλειοψηφίας δεν μπορείτε να το αλλοιώσετε. Ή θα το εφαρμόσετε ως έχει ή παραβιάζετε το αίτημα της αντιπολίτευσης.
Χριστοδουλοπούλου : Θα θέσω σε ψηφοφορία αν μπορεί να κλητευθούν και άλλα πρόσωπα εκτός από τον υπουργό.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η οξύτητα κατά την γνώμη μου είναι δικαιολογημένη διότι εδώ λέγονται πράγματα που θεωρώ αδιανόητα. Κυρίως όταν λέγονται πράγματα από πρόσωπο που έχει διαδρομή στην Αριστερά και εμφανίζεται τώρα να εκφράζει απόψεις ενός σκληρού αυταρχισμού. Πρόκειται για τραγική εκδίκηση της ιστορίας. 
Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά. Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα.
Χριστοδουλοπούλου: Εσείς τα ξέρετε όλα για αυτό και έχετε προοδεύσει. 
Βενιζέλος: Δεν τίθεται υπό έλεγχο το δικαίωμα της μειοψηφίας. Μπορείτε να αρνηθείτε αλλά αν δεν σεβαστείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτή την κωμωδία.
Χριστοδολοπούλου: Τα διαγγέλματα στον ελληνικό λαό έχουν τελειώσει.
Βενιζέλος: Παθιασμένη υπεράσπιση του κ.Καμμένου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατάντημα
Η πρόεδρος της επιτροπής επέμεινε να γίνει ψηφοφορία επί των άλλων προσώπων πλην του κ. Καμμένου παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Βορίδης: Κωμωδία, γελοιότητα, αίσχος.
Σπύρος Λυκούδης: Επεμείνετε να κάνετε ψηφοφορία. Θα δώσετε την εικόνα ότι χρησιμοποιείτε την πλειοψηφία. Εγώ αν κάνετε ψηφοφορία θα απόσχω.
Χριστοδουλοπούλου : Δεν πειράζει.

Ενδοκυβερνητικές τριβές

Η  πρόθεση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να καλέσει τελικά τον κ. Καμμένο και να βάλει σε ψηφοφορία το αίτημα της πλειοψηφίας να έρθουν και οι άλλοι μάρτυρες (Παπαδόπουλος και απόστρατος ταξίαρχος) προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) προφανώς αιφνιδιασμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση ζήτησε αναβολή της ψηφοφορίας.
Ο ΓιάννηςΑιβατίδης (Χρυσή Αυγή) έσπευσε να συνδράμει τονίζοντας ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ παρακολούθησε εμβρόντητος την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ που στην αρχή δεν ήθελε να έρθει ο Πάνος Καμμένος.
Τελικά στην ψηφοφορία που έγινε αποφασίστηκε να μην κληθούν οι άλλοι μάρτυρες ενώ ο χρόνος προσδιορισμού της κλήσης Καμμένου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκφράζει την άποψη ότι ο υπουργός Άμυνας πρέπει να έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου