Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Αποχωρεί η αντιπολίτευση από την προανακριτική για τη Novartis

upothesi-novartis-apodomeitai-i-proanakritiki-ti-zitoun-nd---disuTίτλοι τέλους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την Νovartis που όπως προκύπτει θα ολοκληρώσει το έργο της πριν καν ξεκινήσει επί της ουσίας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καταγγέλοντας την ότι μοναδικό στόχο έχει να σπιλώσει τους πολτικούς της αντιπάλους κι όχι να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.
Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως "είναι ξεκάθαρο οτι με τις μεθοδεύσεις αυτές η πλειοψηφία ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας. Η κυβέρνηση επιμένει στο δρόμο της σπίλωσης προσώπων κι αρνείται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης".
Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με την σειρά του τόνισε πως "πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία γιατι θα παραμείνει η λάσπη. Αν αποφασίσουν να καλέσουν μάρτυρες, τότε θα επιστρέψουμε". 

Πάντως όπως προκύπτει κι απο τις δηλώσεις της πλειοψηφίας, η επιτροπή δεν πρόκειται να μακροημερεύσει καθώς όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος "διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε όταν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, βουλή σημαίνει εξάλειψη".
Έπειτα κι απο αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Νovartis ως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας" και τωρα κλείνει άρον άρον την υποθεση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οτι η πλειοψηφία θα φωνάξει τα 9 πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας να καταθέσουν στην επιτροπή για το κατά πόσο ειναι αρμόδια ή οχι να διερευνήσει την υπόθεση.
Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σχολίασε τις εξελίξεις με τη φράση «πάνε την επιτροπή σε ευθανασία. Δεν θα γίνουμε ταπετσαρία σε αυτο το φθηνό κόλπο. Δηλαδή, αν πάρει τηλέφωνο ο Τσίπρας τον Παρασκευόπουλο και τον ρωτήσει αν ειναι αρμόδια ή όχι η επιτροπή, δεν θα του απαντήσει; Πρέπει να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Δεν θα κρίνουν οι 10 [σ.σ: κατηγορούμενοι] αν ειναι αρμόδια ή όχι η επιτροπή να εξετάσει την υπόθεση".
Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία παρά το φιάσκο, θα εντείνει τις εργασίες της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα, συνεδριάζοντας κάθε μέρα ενώ θα καλέσει πρώτο εκ των 9 πολιτικών προκειμένου να καταθέσει τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο  Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης:
"Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης. Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή".
Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη.
Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απειλήσει με αποχώρηση στην περίπτωση που η πλειοψηφία εμμείνει στην απόφασή της να κλείσει την έρευνα με συνοπτικές διαδικασίες καλώντας μόνο τους 10 πολιτικούς που ανέφερε η δικογραφία. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει να έρθουν οι 9 να καταθέσουν σε ότι αφορά την αρμοδιότητα. Μέχρι τότε να μην κληθεί κανένας μάρτυρας. Και να ξαναέρθουν για να μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου