Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Κάτι βρομάει

Όλα να τα περιμένει κανείς. Από αυτούς. Το τελευταίο κρούσμα με το βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρο Κατσίκη να δηλώσει σε τουρκική εφημερίδα ότι μπορεί να υπάρχει ανταλλαγή. Με φρικτό περιεχόμενο. Εμείς θα δώσουμε τους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς. Και εκείνοι θα μας επιστρέψουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Η δήλωση φτάνει στα όρια της γραφικότητας. Που μπορεί να επιταθεί. Να παραδώσουμε τους δύο από τους οκτώ φυγάδες Τούρκους στρατιωτικούς και εκείνοι να μας παραδώσουν τους δύο δικούς μας. Να ‘χουμε, δηλαδή, μια ρεζέρβα έξι ανθρώπινων ψυχών.
Όλα αυτά είναι γραφικά, οπωσδήποτε. Είναι όμως και αδιανόητα. Η απόφαση του δικού μας Αρείου Πάγου έχει ένα σαφέστατο περιεχόμενο. Δεν παραδίδουμε τους οκτώ φυγάδες στην Τουρκία, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης. Και είναι πολύ πιθανή η χρήση βασανιστηρίων. Αυτό δεν ανατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι πολλαπλά τραυματισμένη.
Ήταν ασθενής και πριν από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ακρωτηριάστηκε, όμως, μετά το πραξικόπημα. Με τις συλλήψεις χιλιάδων δικαστών. Με την απόλυση των μισών ανώτατων Τούρκων δικαστών. Με την επιβολή μιας γνήσιας δικτατορίας πάνω σε κρατικά όργανα που έπρεπε να αφεθούν ελεύθερα και ανεξάρτητα. 


Πως αυτό μπορεί να αποκατασταθεί; Θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά. Θα απαιτηθεί να επουλωθούν θεσμικά τραύματα που έχουν μετατραπεί σε ανίατες θεσμικές ασθένειες.
Έτσι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φυγάδων δεν μπορεί να ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη. Και ούτε φυσικά μπορούμε στο μεταξύ να έχουμε αποδείξεις ή έστω ενδείξεις ότι έπαυσε η χρήση βασανιστηρίων στην γειτονική χώρα.
Μήπως, τελικά, πρόκειται για κάποιο φραστικό λάθος του κ. Κατσίκη; Δε φαίνεται. Πρόκειται για πολιτικό που έχει πείρα. Και όχι μόνο. Έχει εξοικείωση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως προκύπτει από τις τόσες συχνές εμφανίσεις του σε αυτά.
Η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Η κυβέρνηση συζητά με την τουρκική πλευρά μέσα από άγνωστους και απρόσιτους από εμάς αγωγούς επικοινωνίας, για την εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί τον Ερντογάν. Πριν από καιρό, ο υπουργός Δικαιοσύνης έριξε την πρώτη «βολίδα» αναγνώρισης της κοινής γνώμης. Θα τους δικάσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα για το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αφού προηγουμένως μετονομάσουμε το πραξικόπημα σε τρομοκρατική ενέργεια.
Κάτι βρομάει… Θα το μάθουμε σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου