Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Οι νικητές και οι χαμένοι από τον μίνι ανασχηματισμό Τσίπρα

oi-nikites-kai-oi-xamenoi-apo-ton-mini-anasximatismo-tsipraΣε κάθε ανασχηματισμό κάποιοι φεύγουν και κάποιοι έρχονται. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη λύση των λίγων. 
Των διορθωτικών, δηλαδή, αλλαγών στο κυβερνητικό στη βάση της πλήρωσης των κενών θέσεων που προέκυψαν από τις πρόσφατες απομακρύνσεις του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου και όχι εκείνη ενός δομικού ανασχηματισμού.
 Η επιλογή αυτή φαίνεται πως προτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό προκειμένου να διατηρήσει το «χαρτί» ενός μεγάλου και γενικού ανασχηματισμού σε μετεγενέστερο χρόνο, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο προς την τελική ευθεία για τις εκλογές.
 Παρ’όλα αυτά, όπως σε κάθε ανασχηματισμό, έτσι και σε αυτόν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το TheTOC επιχείρησε να χαρτογραφήσει εν συντομία τις δύο αυτές κατηγορίες.

Οι νικητές

1) Γιάννης Δραγασάκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και από χθες υπουργός Οικονομίας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους μεγάλες νικητές του ανασχηματισμού. Η επιλογή Δραγασάκη επικράτησε στα μάτια του πρωθυπουργού τόσο έναντι του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χαρίτση, όσο και έναντι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά. Η ανάληψη του νέου χαρτοφυλακίου καθιστά τον κ. Δραγασάκη υπεύθυνο για το σύνολο σχεδόν της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και τούτο διότι στα καθήκοντά του μέχρι τώρα επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με γενική εποπτεία στα οικονομικά θέματα, προστίθενται πλέον και τα ειδικά ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Δραγασάκη θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσέλκυση επενδύσεων, κομβικό στοιχείο για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.
2) Ο Φώτης Κουβέλης
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει με κάθε τρόπο την επιθυμία του να συνταχθεί ενεργά στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως η επιμονή του… επιβραβεύθηκε. Αν ωστόσο ο κ. Κουβέλης κέρδισε από τον ανασχηματισμό, το “project” του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά σίγουρα έχασε με αυτήν την επιλογή. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για να αντιληφθεί ότι αποτελεί μάλλον ανασχετικό παράγοντα σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη ή προσέγγιση. Η υπουργοποίηση Κουβέλη προκάλεσε «ανατριχίλες» σε παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και πρώην συνεργάτες του, όχι μόνο για την είσοδό του στην κυβέρνηση αλλά κυρίως για την τοποθέτησή του υπό τον ακραίο -όπως λένε- Πάνο Καμμένο.
3) Ο Δημήτρης Βίτσας και οι τρεις νέοι
Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας πλέον το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως επιβράβευσε με αυτόν τον τρόπο τον διπλό ρόλο που διαδραμάτισε την προηγούμενη περίοδο ο κ. Βίτσας ως διαμεσολοβητής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πάνου Καμμένου αλλά και ως ελεγκτής του προέδρου των ΑΝΕΛ στο υπουργείο. Το χαρτοφυλάκιο, ωστόσο, που αναλαμβάνει ο κ. Βίτσας παραμένει ιδιαίτερα “καυτό” και μένει να φανεί το πώς θα το χειριστεί την επόμενη περίοδο. Στους κερδισμένους, φυσικά, συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις νέοι της κυβέρνησης. Το έργο του Νάσου Ηλιόπουλου στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας φαίνεται πως εκτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό, εξ ου και η αναβάθμισή του. Νικήτρια και η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει τη θέση του προσφάτως παρατηθέντος κ. Ζουράρι, ως υφυπουργός Πολιτισμού, καθώς και ο εξωκοινοβουλευτικός Κωνσταντίνο Στρατή που αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού.
4) Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Καλώς ή κακώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φαίνεται να κέρδισε από τον ανασχηματισμό, καθώς παραμένει στη θέση του, τουλάχιστον για την ώρα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν σοβαρά παράπονα την προηγούμενη περίοδο για τους χειρισμούς του στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού. Φαίνεται ωστόσο πως η απόφαση Τσίπρα για μίνι-ανασχηματισμό σε συνδυασμό με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής εναντίον του “έσωσαν” τον κ. Κουρουμπλή, καθώς εάν τον απομάκρυνε ο πρωθυπουργός θα φαινόταν σαν να ενέδιδε σε αιτήματα της αντιπολίτευσης “αδειάζοντας” υπουργούς του.

Οι χαμένοι

1) Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νίκος Παππάς
Ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το θέμα του ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ένας από τους «μεγάλους χαμένους» του ανασχηματισμού καθώς το όνομά του έπαιζε δυνατά μέχρι και την τελευταία στιγμή για το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο τελικώς ανέλαβε ο κ.Δραγασάκης. Το νεαρό της ηλικίας του σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης και του άλλου υφυπουργού κ. Πιτσιόρλα φαίνεται πως έκαναν τη ζυγαριά να κλίνει τελικά εναντίον του. Η αναβάθμισή του, πάντως, ήταν κάτι που επιθυμούσε πολύ δεδομένων των καλών επιδόσεων του στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Στους χαμένους και ο Νίκος Παππάς, το όνομα του οποίου επίσης “έπαιζε” για το υπουργείο Οικονομίας.
2) Ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης
Στους χαμένους θα πρέπει κανείς μάλλον να συμπεριλάβει τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη, τα ονόματα των οποίων είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες, ως υποψηφίων για την θέση του υπουργού Πολιτισμού. Ο πρώτος μάλιστα ασκούσε σταθερά και με επιμέλεια συνεπή εσωκομματική αντιπολίτευση με τις “κακές γλώσσες” να μιλούν για μοχλό πίεσης προκειμένου να συμπεριληφθεί στο υπουργικό σχήμα σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Νίκο Ξυδάκη τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, στη θέση του κ. Βίτσα, με τον κ. Ξυδάκη να αρνείται λόγω εκτιμώμενης δυσκολίας συνύπαρξης με τον… Καμμένο.
3)  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Στους χαμένους και οι ΑΝΕΛ, των οποίων η ποσόστωση μειώθηκε στη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Σημειώνεται την θέση του κ. Ζουράρι που παραιτήθηκε πρόσφατη έλαβε στέλεχος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Τζούφη. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως δυσαρέστησε ιδιαίτερα δύο από τα στελέχη των ΑΝΕΛ που ευελπιστούσαν σε αναβάθμισή τους. Πρόκειται για τον κ. Παπαχριστόπουλο -ο οποίος χαίρει και κάποιας εκτίμησης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κράτησε μια μετριοπαθή στάση στο Σκοπιανό- και για τον κ. Κατσίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ΑΝΕΛ διαμηνύεται πως οι ίδιοι δεν διεκδίκησαν τη θέση, καθώς -όπως υποστηρίζουν- εάν καταλαμβανόταν από βουλετή τους η ΚΟ του κόμματος δεν θα ήταν... λειτουργική.
4) Η Λυδία Κονιόρδου
Παρά την παραμονή της στο υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κονιόρδου θα πρέπει να θεωρείται από τους χαμένους του ανασχηματισμού. Και τούτο διότι ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε έναν νέο υφυπουργό στο υπουργείο με αρμοδιότητα σε συγκεκριμένα θέματα πολιτισμού. Πρόκειται για τον εξωκοινοβουλευτικό Κωνσταντίνο Στρατή με θητεία ως συνεργάτη στα γραφεία των Δραγασάκη, Μπαλτά και Σταθάκη. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως «δεκανίκι» στην κ. Κονιόρδου η οποία δείχνει να μην τα βγάζει πέρα και τόσο καλά στο χαρτοφυλάκιό της. Η τοποθέτηση Στρατή φαίνεται να ικανοποιεί εν μέρει και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε εκφράσει στο παρελθόν σοβαρά παράπονα για την υπουργό.
ΤΗΕ ΤΟC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου