Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τα δραματικά γεγονότα στα Ιμια: Τι έγινε πραγματικά με το τουρκικό πλοίο

Τα δραματικά γεγονότα στα Ιμια: Τι έγινε πραγματικά με το τουρκικό πλοίοΤα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας, με το ελληνικό πλοίο να δέχεται επίθεση από τους Τούρκους, συντίθενται τις τελευταίες ώρες. Βασικός σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι να στηριχθούν απόλυτα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για ωμή παραβίαση των χωρικών υδάτων, σε απόσταση αναπνοής από τα Ιμια, καθώς και να αποκρουστούν τα επιχειρήματα της Αγκυρας ότι η Ελλάδα φταίει για το επεισόδιο ή στην καλύτερη περίπτωση ότι επρόκειτο για «ατύχημα».
Οι αναφορές του πληρώματος του «Γαύδος», της ναυαρχίδας του λιμενικού σώματος, που έχουν καταγραφεί αλλά και βίντεο που έχουν τραβήξει οι σύγχρονες κάμερες του ελληνικού πλοίου, επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Αθήνας και διαψεύδουν την τουρκική πλευρά.

Μέρος από τα αδιάσειστα στοιχεία που κατέχει η Ελλάδα, έδειξε ο Πάνος Καμμένος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι αξιωματούχοι ξένων χωρών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ώστε να αναδειχθεί η προκλητική στάση της Τουρκίας και να φανεί ότι το επεισόδιο ήταν επιθετική ενέργεια κατά χώρας – μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Από τα βίντεο και τις αναφορές φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τουρκικό πλοίο με πρόσω ολοταχώς επιχείρησε να εμβολίσει τον «Γαύδος» χτυπώντας το στη μέση.
Είναι σίγουρο ότι αν πετύχαινε το σκοπό του θα είχε βυθιστεί και θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για έναν επικίνδυνο ελιγμό, αλλά για μια σκόπιμη πολεμική ενέργεια που δεν είχε συνέχεια χάρη στην ψυχραιμία του ελληνικού πληρώματος.
Με τα στοιχεία ανά χείρας η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει διπλωματικά στις αιτιάσεις των γειτόνων για το που βρίσκονταν τα δύο πλοία, ποιος παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοΐας και τι τελικά συνέβη εκείνη τη νύχτα. Ενδεχομένως όλα αυτά να έχουν παίξει ρόλο στο γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν ψυχρή στη συνάντηση που είχε με τον Μπ. Γιλντιρίμ. Βεβαίως, η ελληνική πλευρά αναμένει και μια πιο δυναμική παρέμβαση των Αμερικανών, όχι σαν την ανακοίνωση των ίσων αποστάσεων που έκανε μετά το περιστατικό.
Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι πέραν του πρωθυπουργού, ο οποίος συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, με τον ομόλογό του, στρατηγό Χ. Ακάρ. Στον ίδιο τόνο που είχε ο Ν. Κοτζιάς, ότι την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα απαντήσει με ειρηνικό τρόπο σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια, ο κ. Αποστολάκης φέρεται να είπε στον Ακάρ ότι δεν μπορεί να μείνει απαθής η ελληνική πλευρά αν τουρκικές δυνάμεις ξεπεράσουν τα όρια.

Η περιγραφή του περιστατικού

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή έγινε γνωστή η ένταση εκείνης της στιγμής καθώς μέλος του πληρώματος περιέγραψε το περιστατικό.
«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή, όπως κάνουν συχνά. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: ''Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!'' Τουλάχιστον πέντε φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει. Ο κυβερνήτης φώναξε «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!. Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».
«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα. Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο. Ήθελαν νεκρούς. Αν μας είχε πετύχει στην μέση, θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου