Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Δεν εγκρίθηκε η δόση- Διορία 2 εβδομάδων για τα προαπαιτούμενα

den-egkrithike-i-dosi--dioria-2-ebdomadwn-gia-ta-proapaitoumenaΔιορία δύο εβδομάδων έδωσαν οι Θεσμοί στην Ελλάδα -δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου- προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα και να δοθεί η πολυπόθητη έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. 
Τα δυο εν λόγω προαπαιτούμενα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό.
Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς -που θεωρούνται και το βασικότερο εκ των δυο- σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια. 


Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Μοναδικό εμπόδο αποτελεί η Γερμανία η οποία είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων. 

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία θα εκκινήσουν τις διαδικασίες για την τέταρτη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος. 
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως δεν απαιτείται σήμερα η τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με τα δύο ανοιχτά προαπαιτούμενα (πλειστηριασμοί και Ελληνικό) καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά πως και οι δύο αυτές υποθέσεις θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα αλλά πλέον ως μία χώρα που είναι «κανονικό» μέλος και ως μία «κανονική» οικονομία προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη.

Σεντένο: Εχει ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους

"Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
"Για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα prior actions. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
"Μόνο δυο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης," συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φώς για την εκταμίευση.
Όπως είπε η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.
Συμπλήρωσε πως "το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και να εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσα στο προηγούμενο Eurogroup η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους έχει ήδη ξεκινήσει".
Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πορτογάλος σχολίασε «Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες στους διακανονισμούς για την εποπτεία», ενώ αναφερόμενος στο πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να είναι έτοιμο έως το Eurogroup του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.
Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι το Πάσχα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει την ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη μετά το μνημόνιο.

Εurogroup: Κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους e-πλειστηριασμούς

«Θερμό επεισόδιο» φέρεται να σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες έλληνες ανταποκριτές όπως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και η Μαρία Ψαρά, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση. 
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία.
Το ξέσπασμα του έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ. παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Ντράγκι που προσπάθησε ματαίως να αποκλιμακώσει τη ένταση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει για λίγο από την αίθουσα!
Στελέχη του Eurogroup αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά.
Σεντένο: Κάποιες φορές υπάρχουν και έντονες συζητήσεις - Τίποτα το ιδιαίτερο
Σχετικά με το εν λόγω περιστατικό, ο Σεντένο τόνισε κατόπιν πως "μερικές φορές τυχαίνει να έχουμε έντονες συζητήσεις, αλλά δεν συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου