Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Επικεφαλής των Θεσμών Kοστέλο: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη για να κλείσει η αξιολόγηση

kostelo«Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Τώρα θέλουμε να δούμε δράση για να επιταχυνθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Κοστέλο ο οποίος έθεσε και τον οδικό χάρτη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Όπως είπε, οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να τη συμφωνία ως τις 22 Ιανουαρίου όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο 3 ή 4 μηνών για να συζητηθούν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας.

Ο κ. Κοστέλο επέμεινε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επεκταθούν και να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση. Επισήμανε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, ενώ εκτίμησε ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να λήξει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Ιανουάριο.
Ο κ. Κοστέλο έβαλε «πάγο» στα περί καθαρής εξόδου, αναφερόμενος στο πλαίσιο που θα ισχύσει στην μεταμνημονιακή εποχή. Όπως είπε, «οι όροι όπως καθαρή έξοδος δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις».
Πρέπει να καταλήξουμε σε «ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις». Αναφορικά με το θέμα του χρέους τόνισε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του θα τεθεί αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.
Το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, είπε μεταξύ άλλων. Θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και εισόδου σε έναν ενάρετο κύκλο, γιατί τότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονίων.
Τι δήλωσε νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος
Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στην αξιολόγηση τόνισε ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για φοροδιαφυγή. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ενισχύσουμε την νησιωτική Ελλάδα όχι μέσω της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο.
Αν και σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ συνεχίζονται, ουσιαστικά δεν άφησε πολλά περιθώρια διατήρησης του ειδικού καθεστώτος κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε σε αύξηση των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου.
Η ίδια πηγή, πρόσθεσε ότι τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσει οριστικά η 3η αξιολόγηση, ανέρχονται στα 110 εκ των οποίων αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλήρως περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο. Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δις. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει μέχρι τώρα, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπυο 27,4 δις. ευρώ ως υπόλοιπο από το «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.
«Βουνό» προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα και στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης καθώς ο σχετικός κατάλογος που θα ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει περίπου 82 διαφορετικά προαπαιτούμενα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολίασε και την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι το ποσοστό ανάπτυξης του 1,3% για το 3ο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,6% μέσα στο 2017.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Για να θεωρήσουμε ότι εκπληρώθηκε το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο θέλουμε να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία
Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις, στο βαθμό όπου θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε: «Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ».
Αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες, συμπλήρωσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα προτιμήσεων αλλά συμφωνηθέντων. Τέλος, αναφορικά με την ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο με το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
«Να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό»
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ειδική έμφαση έδωσαν οι πηγές στην υλοποίηση των έργων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου