Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Αστερίσκος από το Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής στα κριτήρια για το μέρισμα

asteriskos-apo-to-epistimoniko-sumboulio-boulis-sta-kritiria-gia-to-merismaΑσάφειες που δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτές διαπιστώνει η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Ειδικά οι ενστάσεις των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου αφορούν στον καθορισμό των κριτηρίων και των ποσών μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στους γενικούς και ασαφείς όρους. 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόβλεψη για την ΚΥΑ, υπογραμμίζεται πως εμπεριέχει ασάφειες οι οποίες ούτε και συνταγματικά είναι επιτρεπτές.
«Απαιτείται να περιέχει το νομοθετικό κείμενο όχι απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, αλλά επί πλέον και την
ουσιαστική ρύθμισή του, έστω και σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, συμφώνως προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση. Οι κύριες και ουσιώδεις ρυθμίσεις πρέπει να έχουν τεθεί από τον ίδιο νομοθέτη», τονίζεται χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο αναφέρει: ««προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν η ρύθμιση αυτή συνιστά, κατά το Σύνταγμα, ορισμένο καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης».

Και η έκθεση προσθέτει: «Εξ άλλου, ενώ µε την ίδια απόφαση προβλέπεται η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, καθώς και ο καθορισµός της βάσης και του τρόπου υπολογισµού, αλλά και του ακριβούς ποσού του διανεµοµένου Κοινωνικού Μερίσµατος, ανά κατηγορία των ως άνω δικαιούχων, µε “κριτήρια εισοδήµατος, περιουσίας και διαµονής”, ο καθορισµός, διά της κοινής υπουργικής απόφασης, “άλλων” κριτηρίων δεν φαίνεται να αποτελεί επιτρεπτή, κατά το Σύνταγµα, νοµοθετική εξουσιοδότηση».

Ενσταση υπάρχει και για το ποσό που θα διατεθεί στην ΔΕΗ. Οπως επισημαίνεται  η χρηματοδότηση «είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, και ότι θα καλύψει αποκλειστικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, και όχι άλλα κόστη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου