Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Στην παραδοχή ότι (και) ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς δεν είναι δίκαιος αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπήρχε άλλη επιλογή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών.

omologia-tsakalwtou-gia-proupologismo-den-einai-dikaiosΣτην παραδοχη ότι (και) ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς δεν είναι δίκαιος αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει άλλη επιλογή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζητείται το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
«Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απαντήσει αμέσως μετά «δίκαιος σε απόλυτο βαθμό δεν είναι, το αναγνωρίζω. Είναι όμως ένας προϋπολογισμός μέσα σε συγκεκριμένες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συνθήκες».
«Είναι ένας προϋπολογισμός- συνέχισε- που αυξάνει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί και ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια».

Επιχειρώντας δε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος «δρόμος» παρά η κατά γράμμα τήρηση της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής, υπογράμμισε «θα μπορούσαμε επειδή είναι άδικος να τον καταψηφίσουμε και να πάμε σε εκλογές. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα σε αυτούς τους συσχετισμούς».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν βλέπει να υπάρχει άλλος συσχετισμός για να πάμε από το Α στο Β και πως θα ήταν καλύτερα στο Γ.  Δήλωσε αντίθετα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η κυβέρνηση έχει συμβάλει ώστε να υπάρξουν αλλαγές στην Ευρώπη προς όφελος των λαών. Ανέφερε για παράδειγμα την προσπάθεια για θεσμοθέτηση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου πάντα υπό αυστηρή λογοδοσία.
Για την κεντροαριστερά επανέλαβε ότι η σύμπραξη των σοσιολδημοκρατών με τους νεοφιλεύθερους οδήγησε σε κατάρρευση των πρώτων. Και με αφορμή την εκτίμηση αυτή αναφέρθηκε και στις πρόφατες διεργασίες της κεντροαριστεράς στη χώρα μας τονίζοντας ότι μόνο ένας από τους εννέα υποψηφίους (σ.σ ο Γιάννης Ραγκούσης) δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν εκλεγεί επικεφαλής του νέου σχήματος δεν πρόκειται να πάει με τη ΝΔ. 
Αιχμές στην ΝΔ άφησε και με αφορμή τα ζητήματα της φοροδιαφυγής εμπλουτίζοντας τα επιχειρήματά του με αποσπάσματα από την Αγία Γραφή. «Ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία τον Κύριο μας». 
Τα «καυτά»
Αυτά είναι τα «καυτά» σημεία της ομιλίας Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών
Για Αγία Γραφή και Paradise paper
«Ξέρετε ότι ο Κύριός μας, μέσα στην Αγία Γραφή, είπε πολλά και σοβαρά πράγματα. Είπε για τη φτώχεια, την αγάπη άλλα έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Είχε προβλέψει ότι είναι πιο δύσκολο η καμήλα να περάσει από την τρύπα της βελόνας από το ο πλούσιος να μπει στον παράδεισο. Δυστυχώς όμως εσείς τον διαψεύσατε, γιατί υπάρχει ο παράδεισος που είναι η Μάλτα, οι Μπαχάμες, οι Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, η Αρούμπα, τα Νησιά Μάρσαλ, η Λαμπουάν, το Νησί Νέβις, η Δομίνικα και η Αγία Λουκία και διάλεξαν μόνο αυτά που είναι Έλληνες γραμμένοι σε αυτά. Εσείς όταν συζητάμε για καμήλες και πλουσίους, κερδίζουν οι πλούσιοι στο δικό σας κόσμο με τους δικούς σας παραδείσους 7 – 1. Αυτός δεν είναι ένας περιορισμός; Διαψεύσατε ακόμα και τον Κύριό μας μέσα στην αγωνία σας με επιτυχία κιόλας για να μην πληρώνουν οι πλούσιοι. Άρα να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό αλλά να τον συζητήσουμε με τους πραγματικούς όρους, με τις συνθήκες που υπάρχουν»
Για τη σχέση σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό
«Κ. Κουτσούκο, δεν μιλάω στην Ν.Δ. γι' αυτό, εάν όντως λέτε ότι πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να μειώσουμε αυτούς τους στόχους, να ενωθείτε με τον βασικό κορμό της σοσιαλδημοκρατίας που, βασικά, έχει μάθει ότι πρέπει ν’ αλλάξει.
Ποιος ήταν ο κορμός του τρίτου δρόμου; Ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι εδώ για πάντα, δεν θ’ αλλάξει ποτέ, άρα πρέπει να συμφιλιωθούμε μ’ αυτό και αυτό έχει φέρει την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας. Εγώ το βλέπω στις συζητήσεις με ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ότι όλο και περισσότερο το καταλαβαίνουν. Εγώ ξέρω ότι από τους 9 υποψηφίους από εσάς μόνο ένας είπε ότι δεν πάει με τη Ν.Δ.! Μόνο ένας κατάλαβε ότι δεν υπάρχει έδαφος για την σοσιαλδημοκρατία, ό,τι χωρίς να αλλάξουν οι συσχετισμοί δεν έχουμε χώρο. Γιατί μας το λέτε; Εμείς θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς; Τι κάνετε εσείς για να τους αλλάξετε»
Για τα χαρακτηριστικά του προυπολογισμού
«Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτή είναι η ερώτηση. Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε! Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον και τελειώνω εκεί που άρχισα, ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως και στην Ευρώπη και η ερώτηση είναι εάν είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί, που προσπαθεί να ανατρέψει άλλες πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, εάν είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από αυτά τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα».
Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι επειδή είναι άδικος ο Προϋπολογισμός να μην τον ψηφίσουμε και εμείς, να πάμε σε εκλογές και να έρθει κάποιος συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή κάποιος άλλος συνασπισμός Κομμάτων.
 Εμείς, αυτό, δεν το έχουμε επιλέξει.
 Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συγκεκριμένων συσχετισμών. 
 Δεν βλέπω, ότι υπάρχει από την αριστερά μας κάποια στρατηγική που έχει πολύ καλύτερη στρατηγική για το πώς πάμε από το άλφα στο βήτα, από εδώ που είμαστε  σε αυτό που θέλουμε. Και ποτέ δεν ήταν απάντηση πως να πας από το άλφα στο βήτα, τι ωραία θα ήταν να είμαστε στο γάμα. Δεν είμαστε στο γάμα. Δεν είμαστε στο γάμα με άλλους συσχετισμούς.
Ανοίγει μια συζήτηση στην Ευρώπη που έχει συμβάλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Κυβέρνησή μας, το αναγνωρίζουν σχεδόν όλοι αυτό στις ομιλίες τους και είναι μια συζήτηση που ανοίγει τα βαθιά ζητήματα για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, για το εάν θα πρέπει να προωθηθεί ακόμη πιο γρήγορα η Τραπεζική Ένωση, για το εάν χρειάζεται να υπάρχει Υπουργός Οικονομικών, και εάν χρειάζεται να υπάρχει Δημόσιο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
 Εκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βάζει τη δική του σφραγίδα σε αυτή τη συζήτηση, ότι εμείς υποστηρίζουμε αλλαγές που εμβαθύνουν και αλλάζουν το μείγμα της πολιτικής, αλλά μόνο κάτω από αυξημένη λογοδοσία και δημοκρατική λογοδοσία, δηλαδή, τεχνική και δημοκρατική λογοδοσία. Βάζαμε τα θέματα στο ECOFIN και στο Eurogroup και το έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στο Γκέτεμπουργκ, όπου ο Αρχηγός σας είπε, τι κάνει στο Γκέτεμπουργκ;
- Αυτό θα πείτε στις μεσαίες τάξεις και στους εργαζόμενους; 
Ότι πήγε ο Πρωθυπουργός της χώρας για να συζητήσει για τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης και δεν έπρεπε να πάει; 
- Μήπως δεν δίνετε τη δέουσα σημασία στον κοινωνικό πυλώνα;
-Ήταν τόσο άσχετο για το μέλλον της Ευρώπης, όταν έχουμε αυτές τις ανισότητες τα τελευταία 30 - 40 χρόνια, να πάει ο Πρωθυπουργός με όλους τους άλλους Πρωθυπουργούς και όλους τους άλλους Υπουργούς Εργασίας, για να συζητήσουν για τον κοινωνικό πυλώνα;
-Εκεί συζητήσανε για τους κοινωνικούς δείκτες, για να μην έχει η Ε.Ε. μόνον μακροοικονομικούς δείκτες;
Εμείς προωθήσαμε εκεί, όχι μόνο να υπάρχουν κοινωνικοί δείκτες, αλλά να έχουν και δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως έχουν και οι μακροοικονομικοί δείκτες.
-Εσείς θέλατε να μην είμαστε σε αυτή τη συζήτηση, πραγματικά;
Ήταν σοβαρή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, αυτό, δηλαδή, να μην πάει ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη συζήτηση; Τι λέτε; Είναι δευτερεύουσας σημασίας; Είναι μια σημασία που δεν μας ενδιαφέρει;
Εγώ, πραγματικά, αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Αυτός ο Προϋπολογισμός, είναι όσο δίκαιος νομίζουμε εμείς ότι μας επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες, μέσα που ζούμε και που θέλουμε να αλλάξουμε και εμείς έχουμε δείξει ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτές τις συνθήκες και εντός της Ελλάδας και εκτός της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου