Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ Τα διλήμματα και τα προβλήματα του Τσίπρα με τους πασοκογενείς

Η αλήθεια είναι ότι οι πασοκογενείς ψηφοφόροι έδωσαν την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις απανωτές εκλογές μέσα στο 2015 ενώ είναι κοινό μυστικό ότι σε αυτήν την δεξαμενή ποντάρει για την διατήρηση βασικών δυνάμεων υπέρ του κόμματός του ο κ. Τσίπρας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αλλά και τίποτα δεν θα μπορούσε να προβλέψει το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν ήταν τυχαία φυσικά η κίνηση του πρωθυπουργού να μοχλεύσει την δυναμική και την στήριξη που έδινε επί δεκαετίες η κοινωνία στο ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας με άρθρο του ανήμερα των φετινών γενεθλίων του άλλοτε κραταιού κόμματος τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά ήταν και απρόσμενη η απειλή εναντίον της κυβερνητικής εικόνας από την κηλίδα στον Σαρωνικό, όπου εκ των πραγμάτων θα έμπαινε στο στόχαστρο ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μάλιστα η κυβέρνηση περνά από το συγκεκριμένο τεστ, την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροριστερά επιχειρεί να κάνει γερό άλμα και να διεκδικήσει την ολική επαναφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και δεν είναι επίσης τυχαία η προσπάθεια να ταυτίσει την Χαριλάου Τρικούπη με την Πειραιώς από την κίνηση που αποφάσισε η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (έχοντας την στήριξη της ΚΟ του κόμματος και όχι μόνο) να πει «μέχρι εδώ» στην στήριξη νομοσχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει με ηχηρό τρόπο το κόμμα του Π. Καμμένου.
Κυβερνητικό  στέλεχος εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν το επίπεδο ευθυκρισίας του κόμματός του σχετικά με τον χειρισμό του όμορους χώρου και κατά πόσο εννοεί αυτά που λέει περί της ανάγκης συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αφενός διότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο το πρόσωπο που θα εκλεγεί και γύρω από αυτό θα στηθεί το νέο αφήγημα της κενροαριστεράς στην χώρα και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε την ανέλιξή του στην βάση των πασοκογενών ψηφοφόρων.
Εν αναμονή λοιπόν της εκλογής ηγεσίας στο νέο φορέα το κυβερνών κόμμα περιορίζεται σε άτακτους πυροβολισμούς εναντίον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσπαθώντας να βρει την αχίλλειο πτέρνα. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν άλλωστε εδώ και μήνες ότι αρκετοί ψηφοφόροι εκφράζουν την δυσφορία τους για την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ αλλά παραμένουν με διερευνητικό μάτι στον ευρύτερο χώρο ως αναποφάσιστοι. Σε αυτό τον χώρο θα κριθεί , όπως λένε έμπειρα στελέχη της ΔΗΣΥ και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές: αν οι  ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα σημαντικό  κομμάτι της εκλογικής τους δύναμης και αν η κεντροαριστερά αντιθέτως καταφέρει να κερδίσει μέσα από την εκλογή ηγεσίας το χαμένο έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι έμπειρο στέλεχος και πρώην υπουργός έλεγε χθες ότι ακόμα κι αν χρειαστεί να καθυστερήσει ο πρώτος γύρος για την εκλογή ηγεσίας , λόγω των τεχνικών ζητημάτων η ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί είναι καθοριστικής σημασίας. Και εννοούσε ότι από την στιγμή που οι υποψήφιοι άρχισαν να οργώνουν την χώρα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους για την εσωκομματική διαδικασία ξεκίνησαν επί τη ουσίας σκληρή μάχη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκίνησαν εν πολλοίς τις «πρόβες» για τις εθνικές εκλογές - και μάλιστα ανακάλυψαν ότι υπάρχει πια πρόσφορο έδαφος για διάλογο στις τοπικές κοινωνίες.
Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί το πλήγμα από την κηλίδα στον Σαρωνικό και την ευθύνη που εκ των πραγμάτων επωμίζεται ο κ. Κουρουμπλής, από τους πρώτους του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν και κατευθυνθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την υποστήριξη πολλών ψηφοφόρων στην δύσκολη και πολυπληθή Β' Αθήνας.
Κάποιοι λένε ότι στον προσεχή ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα βασικό δίλημμα: πως θα κινηθεί για να διαχειριστεί  τους πασοκογενείς με την αξιοποίηση άλλων στελεχών. Οι πληροφορίες λένε δε ότι η διεύρυνση με συγκεκριμένες κινήσεις είναι πάντα στα σχέδιά του. Αρκεί να έχει και να  παραμένουν αρκετά κατάλληλα  στελέχη στον πάγκο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου