Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Αλυσιδωτές ανακατατάξεις φέρνει η απόφαση ΝΔ-ΔΗΣΥ να μπλοκάρουν νομοσχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Πολύ απλά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της υπό ανασυγκρότηση Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισαν να διακόψουν απότομα την πορεία που συνήθως ακολουθείτο στο κοινοβούλιο για την ψήφιση κάποιων διατάξεων και που αποδεικνύονται κάθε φορά κρας-τεστ για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Χθες για παράδειγμα, η αλλαγή πλεύσης ανάγκασε την απόσυρση της τροπολογίας Κοντονή για την «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση χωρίς συνέχεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως αποκαλύπτει τα νέα φθινοπωρινά πλάνα από την αναμενόμενη άγρια σύγκρουση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Είναι πασιφανές ότι η κίνηση αυτή φέρνει εκνευρισμό και προκαλεί ανησυχία στο στρατόπεδο των δύο κυβερνητικών εταίρων, ειδικά σε αυτήν την φάση που ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση και οι υπουργοί μπαίνουν στα βαθιά της προετοιμασίας. Ποιοι είναι οι στόχοι των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης με αυτήν επίσης την κίνηση; Να αναδεικνύουν προφανώς την διαφορετική οπτική των δύο κυβερνητικών κομμάτων και να μην προσφέρουν χείρα βοηθείας για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων. Η αλλαγή στάσης γίνεται δύο χρόνια μετά τις εκλογές και την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει μπροστά στα διλήμματα για ευρύτερο ανασχηματισμό - μετά και τα «απόνερα» της «κηλίδας» στο Σαρωνικό.
Το σίγουρο είναι ότι επ' αυτών των νέων δεδομένων θα τοποθετηθεί αναλυτικά σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος θα ενημερώσει στη συνέντευξη Τύπου τους πολιτικούς συντάκτες.
Κατά την συνέντευξη Τύπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού οι πληροφορίες χθες το απόγευμα έλεγαν ότι κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή των δύο υπουργών Επικρατείας, κ.κ. Τζανακόπουλου και Λιάκου επιχειρήθηκε η εξεύρεση λύσης για τα ανοιχτά μέτωπα.
Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης αφορά στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη όπου θα κριθεί η στάση των δανειστών σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση - και κυρίως με τον χρόνο που θα χρειαστεί για το θετικό φινάλε. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν αποκλείουν λοιπόν, μέσα στο ίδιο διάστημα να τραβήξει τελικά ο πρωθυπουργός το χαρτί του ανασχηματισμού.
Σε κάθε περίπτωση η βαθμολογία των υπουργών από τους κυβερνητικούς βουλευτές εγκαινιάζεται σήμερα ως διαδικασία - με αφορμή την ενημέρωση σχετικά με την κηλίδα στον Σαρωνικό από τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή.
Έμπειρα πάντως στελέχη διαβλέπουν ανακατατάξεις στην κυβερνητική πλευρά αφού ο πρωθυπουργός αποκτήσει προηγουμένως καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις και το νέο τοπίο στον χώρο της κεντροαριστεράς. Που σημαίνει ότι ενδέχεται να περιμένει να εκλεγεί ο νέος αρχηγός για να κάνει ο κ. Τσίπρας τα δικά του βήματα στην πολιτική σκακιέρα. Είναι άλλο πράγμα να εκλεγεί αρχηγός κάποιος με ανοιχτές γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία και είναι άλλο να αναδειχθεί η λογική των ευρύτερων ανακατατάξεων στην Κεντροαριστερά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου