Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Φταίει και ο Χατζηπετρής!

Η καταστροφή είναι τρομακτική. Ακυρώθηκε περιβαλλοντικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του Σαρωνικού. Ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε και οι πολιτικοί φορείς έδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον από την αρχή. Τώρα; Είναι το πρώτο θέμα. Και, φυσικά, έχει ξεκινήσει το γνωστό γαϊτανάκι, ποιός φταίει και γιατί. Έχει ουρά το γαϊτανάκι αυτό. Σε ποιόν μπορούμε να μετακυλήσουμε τις δικιές μας ευθύνες.
Ας ξεκινήσουμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας. Γι’ αυτόν, φταίνε τα ρεύματα για την πετρελαιοκηλίδα. Ίσως. Αν δεν ξέραμε καλά τον Σαρωνικό. Που είναι και συμπεριφέρεται σαν μια μεγάλη λίμνη.
Ας πάμε στον επόμενο Υπουργό, τον Γιάννη Τσιρώνη. Αυτόν που προέρχεται από τον χώρο των οικολόγων. Ποιός φταίει, λοιπόν, κατ’ αυτόν τον αξιότιμο κύριο; Η κοινωνία φταίει! Και το διεθνές «λόμπι» πετρελαίου! Διπλό θαυμαστικό.

Το ότι η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση, που η κυβέρνηση ελέγχει, τα ‘κανε θάλασσα, αυτό δεν νομίζω μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Δεν έδειξε καμία ικανότητα. Το αντίθετο, μάλιστα. Απόλυτη ανικανότητα. Δεν είχε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Δεν είχε ανθρώπους για να υλοποιήσουν ένα αντίστοιχο σχέδιο. Τεράστια η πολιτική της ευθύνη.
Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Ψάχνω να βρω τον ειδικό επιστήμονα που θα αποδείξει τα ρεύματα του Σαρωνικού και την ισχύ τους. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κανέναν. Και δεν πρόκειται να εμφανιστεί κάποιος για να ισχυριστεί ότι τα κύματα του Σαρωνικού είναι πελώρια, βίαια, απειλητικά και κινούνται με μεγάλες ταχύτητες.
Μήπως, τελικά, φταίει η κοινωνία, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Γιάννης; Με δύο «ν», παρακαλώ. Μήπως κάποιοι περαστικοί προκάλεσαν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου; Μήπως κάποιοι ερασιτέχνες πιτσιρικάδες της περιοχής έμπλεξαν τα δίχτυα τους ή την απόχη τους στην προπέλα του δεξαμενόπλοιου; Μήπως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού με τις φωνές τους εμπόδισαν τα αρμόδια όργανα να κατανοήσουν την έκταση της ζημιάς;
Μήπως κάποιος χάκερ έσβησε, από τα κομπιούτερ του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών; Ένα σχέδιο από αυτά που έχουν κατά δεκάδες όλα τα αντίστοιχα Υπουργεία και υπηρεσίες των άλλων χωρών;
Νομίζω ότι την σωστή απάντηση μας έχει δώσει από το 1990 ο μεγάλος μουσικός και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαηδόνης. «Φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, ναι, φταίνε και οι άλλοι. Φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου