Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Συναγερμός στις αρχές για την ιλαρά: 196 τα επίσημα κρούσματα

sunagermos-stis-arxes-gia-tin-ilara-196-ta-episima-krousmataΤριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να βγει από την εντατική 8 μηνών παιδάκι Ρομά με λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω της ιλαράς, ενώ έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο ένα άλλο παιδάκι Ρομά που εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα και νοσηλεύτηκε επίσης στη μονάδα εντατικής θεραπείας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το ένα παιδί είχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το δεύτερο παιδί νοσηλεύεται με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, επίσης με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς. Ευτυχώς, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το παιδί πήρε εξιτήριο.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR.
Η οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.

Γεννηματά: Προέχει η υγεία των παιδιών μας

Για το θέμα έκανε παρέμβαση και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της τόνισε ότι «350.000 παιδιά στη χώρα μας δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά κατά της ιλαράς. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Επιβάλλεται το Υπουργείο Υγείας, χωρίς καθυστέρηση,  να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή και αποτελεσματική  ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τις  οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημόσιας Υγείας και του  ΚΕΕΛΠΝΟ. Προέχει η υγεία των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου