Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ξένος Τύπος: Δεν τελείωσε η κρίση χρέους, πολιτικά τα κίνητρα της εξόδου

den-teleiwse-i-krisi-xreous-politika-ta-kinitra-tis-eksodouΕκτενή σχόλια για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κάνει στο σύνολό του ο ξένος Τύπος, τονίζοντας ότι ναι μεν είναι σε καλό δρόμο η χώρα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά η κρίση χρέους παραμένει και η επιλογή για την τωρινή έξοδο είχε πολιτικά κίνητρα. 
«Η πώληση ομολόγων 3 δισ ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους της», είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian. «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο στο 180%. Και μολονότι η άντληση 3 δισ ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια.
Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης Capital Economics : “Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη
ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον τον επόμενο Αύγουστο”», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

FT: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών

«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Γερμανικό πρακτορείο: Πολιτικά τα κίνητρα της εξόδου

«Η Ελλάδα και οι αγορές» τιτλοφορεί άρθρο γνώμης η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας πολιτικό στοίχημα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου. Και σχολιάζει: «Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ ευρώ είναι καλά νέα. Άσχετο αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».
Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνει λόγο και το γερμανικό πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τη δανείσουν και πάλι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

New York Times: Ανησυχία για υπαναχωρήσεις

«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα», λένε οι New York Times επισημαίνοντας, ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας». Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει: «Αν και οι πωλήσεις ομολόγων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει στις επώδυνες πολιτικά αλλαγές, καθώς τα προγράμματα διάσωσης πλησιάζουν το τέλος. Κι ούτε είναι έτοιμοι οι πιστωτές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ανακούφιση στο βουνό του χρέους. Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, έχει επικαλεστεί ως λόγο για να μην κάνει περισσότερα τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης στην προώθηση αλλαγών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου