Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Δανειστές: Καλές οι αγορές αλλά έχετε και την γ' αξιολόγηση

daneistes-kales-oi-agores-alla-exete-kai-tin-g-aksiologisiΗ επιτυχής επάνοδος στις αγορές χρήματος για δανεικά, προκάλεσε ευφορία στην κυβέρνηση που την πανηγύρισε δεόντως, κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας» και για αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος ,σε δήλωσή του on camera με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου, εμφάνισε την άντληση των 3 δισ. με επιτόκιο 4,375% ως και τη μέγιστη απόδειξη επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Και αν και η ΝΔ επέδειξε διακριτική στήριξη στην έξοδο στις αγορές ,ο Υπουργός Οικονομικών δεν κρατήθηκε και την εγκάλεσε αυστηρά γιατί είχε μειώσει την αξία όσων προηγήθηκαν και προεξοφλούσαν την επιτυχία του εγχειρήματος.
Βερολίνο και Βρυξέλλες, ωστόσο, γνωρίζοντας καλά πλέον το ταπεραμέντο της ελληνικής πολιτικής σκηνής προχώρησαν σε υπομνήσεις των προτεραιοτήτων την επαύριο της έξοδου στις αγορές.

Λέγοντας με λεπτό πλην όμως σαφή τρόπο ότι εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εμπεδωθεί στους επενδυτές το αίσθημα της αξιοπιστίας, τότε η σημερινή έξοδος στις αγορές θα έχει περιορισμένη αν όχι μηδαμινή σημασία.      

Σόιμπλε και Μοσκοβισί δείχνουν μεταρρυθμίσεις και γ' αξιολόγηση

Το κλίμα ευφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο χάλασε ελαφρώς το μήνυμα που έστειλε, ο συνήθης ύποπτος, γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Μέσω της εκπροσώπου του χαιρέτισε βεβαίως την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης αλλά υπέδειξε με σαφήνεια στην διαρκή δοκιμασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Από αυτές θα κριθεί η εδραίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και η υλοποίηση τους θα κριθεί στην τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να αρχίσει το Σεπτέμβρη.
Τις ίδιες επισημάνσεις έκανε με τον φιλικό και υποστηρικτικό του τρόπο και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε στην Αθήνα και είδε τους πάντες. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  
«Αν η Ελλάδα κάνει παύση, και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο ποδήλατο και να συνεχίσει να προχωράει. Αν σταματήσει θα πέσει από το ποδήλατο. Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά» είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που είναι πιο σημαντική από την ψήφιση.

Μαξίμου: Μπήκαν στέρεες βάσεις για διαρκή πρόσβαση στις αγορές 

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» ανέφερε το non paper που βγήκε από το Μαξίμου όταν «οριστικοποιήθηκε» η εικόνα με την έκδοση του ομολόγου.
Η κυβέρνηση ανέδειξε ιδιαιτέρως ότι «Το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα» και ότι οι προσφορές υπήρξαν από πραγματικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds   
« ...Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται στο non paper. 
Η άντληση των 3 δισ. ευρώ εκπληρώνει κατά την κυβέρνηση το στόχο του ελληνικού ομολόγου και θέτει «στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος». 

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει και δεύτερη έξοδος 

Την ικανοποίησή του για την έκδοση ομολόγου εξέφρασε σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο υπουργός στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης. "Εκαναν λόγο για αποτυχία. Η αντιπολίτευση δεν είδε την αναβάθμιση από τη Moody's, την έκθεση της S&P και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος;", διερωτήθηκε.
Τόνισε ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές "δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα".
«Είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια», σημείωσε ο υπουργός.  

 ΝΔ: Το κάναμε καλύτερα    

Η ΝΔ κράτησε χαμηλά τους τόνους της κριτικής της για το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές αλλά δεν απέφυγε να καρφώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον χαμένο στόχο του QE και τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές.
 
Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό.
 
Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.
 
Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι.
 
Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 
 
Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.
 
Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. 
 
Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. 
 
Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα!
 
Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

Δημ. Συμπαράταξη: Οταν ο Τσίπρας μιλούσε για σκηνοθετημένη παράσταση 

Υψηλότεροι και δηκτικότεροι  τόνοι από την  Δημοκρατική Συμπαράταξη που θύμισε τα « ποπ κορν» που χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός για να σχολιάσει την αντίστοιχη έξοδο στις αγορές το 2014.  
«Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως "…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story". Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο» επισημαίνει σε ανακοίνωση. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σύγκριση του επιτοκίου με το επιτόκιο του δανεισμού από τον ESM δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
«Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Οσον αφορά στην σύγκριση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το επιτόκιο του 2014 τονίζεται πως σι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα.
«Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ» σημειώνει η Δημ. Συμπαράταξη και καταλήγει  «Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική.Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου