Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Bενιζέλος: Η Ελλάδα πάει να γίνει «Κολομβία της Ευρώπης»

Oι Ελληνες αγωνιούν αν υπάρχει Ελλάδα μετά την κρίση και τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για μια  κωμικοτραγική διαπραγμάτευση που εγκλώβισε τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο.  Η Ελλάδα μετά,  δεν έχει χώρο για τον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει Ελλάδα μετά χωρίς μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, προσέθεσε.   Ο ίδιος μίλησε για απαξίωση των θεσμών και της δικαιοσύνης. «Ο ζόφος των εκβιασμών, το οργανωμένο έγκλημα τείνουν να μετατρέψουν τη χώρα σε Κολομβία» προειδοποίησε. Ο συνταγματικός εθνικολαϊκισμός είναι απειλή για τη δημοκρατία, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η «Ελλάδα μετά δεν μπορεί να έχει σχέση με τον  εθνικολαϊκισμό, τον ψευτοκυριαρχισμό που οδηγεί σε ταπεινώσεις, τον αντιευρωπαϊσμό και τον αντιδυτικισμό που υποβαθμίζουν την εθνική μας ισχύ στο όνομα φαντασιώσεων» είπε χαρακτηριστικά. 
Σκανδαλίδης: Χρειάζεται νέο συμβόλαιο με τον λαό

Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρότεινε ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, χωρίς αρχηγισμούς και τακτικές του παρελθόντος που διασπούν το χώρο, και μια σύνθεση του παλιού με το νέο.
Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.
Επίσης, άφησε αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που "παριστάνουν", όπως είπε το "νέο", λέγοντας πως αν θεωρούν "παλιό" τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το "νέο" αυτοί που έγιναν "καρεκλοκένταυροι της εξουσίας", μέσα από το "παλιό".
Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το πολιτικό και ηθικό μέγεθος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και γι αυτό, όπως εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης τους καλεί να πανε μαζί του και ο κ. Τσίπρας να συγκροτήσουν την προοδευτική συμμαχία.
Ο κ.Σκανδαλίδης παρουσίασε το πρόγραμμα "Ελλάδα", για το οποίο είναι υπεύθυνος και το χαρακτήρισε ως τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μια νέα εποχή που πρέπει η Ελλάδα να πετύχει μια νέα ανάπτυξη.
Νίκος Ανδρουλάκης: Να κυριαρχήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις
Τη διαφωνία του με την επιλογή να προηγηθεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα των άλλων βημάτων, που είναι η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος, η συγκρότηση ενός θεσμικού κόμματος και η διαμόρφωση ενός προγράμματος λύσεων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ενδεικτικά να «μην το κάρο πριν από το άλογο» και τόνισε πως υπάρχουν σήμερα δύο κυρίαρχες επιλογές: «Ή αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε σωσίβιο διάσωσης του παλιού πολιτικού συστήματος ή σε μια περιπέτεια ιδεών για να γίνουν κυρίαρχες οι δυνάμεις της προόδου στην ελληνική κοινωνία».
Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωβουλευτής κάλεσε τους νέους να μετρήσουν τις αντοχές τους και τους παλαιότερους να σκεφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το έκανε μεγάλο, η πραγματική αμφισβήτηση του κατεστημένου και όχι οι μικροσυμβιβασμοί.
Αναφερόμενους στους λόγους που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική κατάρρευση του 2012 είπε ότι «πήραμε ακατανόητες αποφάσεις», όπως «αποενοχοποιήσαμε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενοχοποιώντας την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και αποφασίσαμε να συγκυβερνήσουμε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη δίνοντας χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ το "πλήγωσαν" η «απαράδεκτη αλαζονεία στελεχών του, το ισχυρό πελατειακό καθεστώς και οι γκρίζες σχέσεις στελεχών με οικονομικά συμφέροντα».
Κωνσταντινόπουλος για ΣΥΡΙΖΑ: "Στις επόμενες εκλογές ή εμείς ή αυτοί"
Πρέπει να πούμε καθαρά στους πολίτες ότι αν δεν υπάρξει παραγωγή πλούτου και οι συντάξεις θα μειωθούν και η ανεργία θα αυξηθεί, τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Πρέπει να τους πούμε ότι το δημόσιο τελείωσε και δε μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας» συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε πως «η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις 70 δις ευρώ». 

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δε μπορεί να είναι με όσους δίχασαν την κοινωνία και κυβερνούν με τον Καμμένο. «Στις επόμενες εκλογές ή εμείς, ή αυτοί» είπε χαρακτηριστικά. Όποιος θέλει την παράταξη συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, προσέθεσε.

Για τα επόμενα βήματα στάθηκε στην ανάγκη να επιλεγούν προσεχτικά και χαρακτήρισε θετικό βήμα την επίσπευση των διαδικασιών που ανακοίνωσε χθες η Φώφη Γεννηματά. Για τη μορφή του νέου φορέα ζήτησε να ψηφίσουν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου. Και ότι το νέο συνέδριο θα είναι χωρίς ποροστώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου