Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Στασιμότητα και συγκρούσεις...

Στο κενό πέφτουν, μέχρι τώρα, οι εκκλήσεις της Φώφης Γεννηματά να προσέλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για μια...
νέα προσπάθεια στον χώρο της Κεντροαριστεράς στο ιδεολογικό συνέδριο του Ιουνίου, προκειμένου εκεί να συναποφασιστεί ο οδικός χάρτης. Με την πρόταση αυτή φαίνεται η επικεφαλής της ΔΗΣΥ να κάνει έναν ελιγμό εμπλουτίζοντας την «ύλη» του συνεδρίου, αφού από αμιγώς ιδεολογικό θα αποφασίσει και την πορεία συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. 

Ανοιχτά πεδία αντιπαράθεσης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης, χαρακτήρισε προσβολή για τους ψηφοφόρους του κόμματός του το ενδεχόμενο ένταξης σε ένα από τα παλιά κόμματα, υπονοώντας ότι η ΔΗΣΥ είναι ένα συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε ότι η αγωνία του είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος που θα συγκεντρώσει μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές. 



Το οξύμωρο είναι ότι ο Θεοδωράκης, την ώρα που διατυπώνει αυτές τις σκέψεις, αρνείται σθεναρά να διαλύσει το Ποτάμι, όπως του ζητάει η Ώρα Αποφάσεων προκειμένου να συγκροτηθεί από την αρχή ένας νέος χώρος, επικαλούμενος την ψήφο των πολιτών και την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης από την Ώρα Αποφάσεων έθεσε με άρθρο του στην «Ελευθερία του Τύπου» το πλαίσιο συνεργασίας σημειώνοντας ότι η ενότητα του χώρου θα περάσει μόνο μέσα από την ίδρυση ενός νέου προοδευτικού φορέα, με την εκλογή ηγεσίας από ανοιχτό μητρώο και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότησή του. 

Το ζήτημα του μητρώου αποτελεί έτσι κι αλλιώς πεδίο αντιπαράθεσης, αφού για την εκλογή αρχηγού από τη βάση η Γεννηματά έχει προτείνει να γίνει με το αρχείο όσων συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες για το ιδεολογικό συνέδριο του Ιουνίου. Ο Ραγκούσης στο ίδιο άρθρο δεν παραλείπει να εμπλακεί στην εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ και στην καθαίρεση του γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη: «Είμαστε επιφυλακτικοί όταν οι πράξεις δεν συμπίπτουν με τα λόγια, όπως η καθαίρεση του εκλεγμένου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ λόγω πολιτικής διαφωνίας» επισημαίνει στο ίδιο άρθρο. 

Και ενώ οι προσκλήσεις και οι προκλήσεις συνεχίζονται, διακριτική πορεία επιχειρεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, έπειτα από μια περίοδο απόλυτης ταύτισης, μέσα στον εσωκομματικό κουρνιαχτό επιχειρεί να διαφοροποιηθεί, καθώς έχουν προφανώς αναζωπυρωθεί οι ηγετικές του φιλοδοξίες, παρότι υπηρετεί ουσιαστικά ένα κόμμα στελεχών χωρίς οπαδούς και ψηφοφόρους.

Μιλώντας πριν από τη Γεννηματά στη γενέτειρά του, τη Βέροια, επανέλαβε τη θέση του για ενιαίο κόμμα και εκλογή αρχηγού εντός του 2017 και όχι στις αρχές του 2018, όπως προτείνει η Γεννηματά, ενώ τόνισε ότι «η προοδευτική παράταξη οφείλει να εξελιχθεί σε κόμμα της βάσης και όχι σε κόμμα παραγόντων». 

Ο Θεοχαρόπουλος, που εσχάτως απέκτησε και γραφείο στη Βουλή ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχει πρόβλημα επανεκλογής, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ειδικά αν οι πρόεδροι εντός της ΔΗΣΥ είναι πολλοί. Μάλλον θα κατευθυνθεί κι αυτός στη Β’ Αθήνας, όπου, εκτός του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που θέλει να επανέλθει δυναμικά, δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιοι και οι Γιώργος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΚΙΔΗΣΟ. 
Ιδιαίτερα για τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει σοβαρό θέμα, καθώς τόσο στην Αχαΐα όσο και στο Ηράκλειο οι Θ. Παπαθεοδώρου και Β. Κεγκέρογλου είναι στενοί συνεργάτες της Γεννηματά και δεν προβλέπεται να δυσκολευτούν στην εκλογή τους, αφού ως πρώην πρωθυπουργός ο Παπανδρέου εκλέγεται χωρίς σταυρό, αρκεί να βγει έδρα στην εκλογική περιφέρεια που εκτίθεται...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου