Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Επικίνδυνη «Βαβέλ» με δόση και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

apo-to-berolino-sti-malta-mparaz-epafwn-prin-to-eurogroupΠολυφωνία και κάθε λογής σενάρια γεννά το επικείμενο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης για το χρέος αλλά και τα χθεσινά μηνύματα του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση πορεύθηκε έως και την ψήφιση των μέτρων δείχνει να αποσυντίθεται, αργά αλλά σταθερά, καθώς προχωράμε χρονικά προς την 15η Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, εμφανής είναι δυσφορία βουλευτών, υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατυπώνουν αλληλοαντικρουόμενες, μεταξύ τους, θέσεις, που περιλαμβάνουν από την ανάγκη συμφωνίας μέχρι τη ρήξη με τους δανειστές.

«Λάδι» στη φωτιά έριξε βεβαίως και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα, εάν δεν λάβει τίποτα στο θέμα του χρέους, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δεχθεί να πάρει τη δόση. Το δημοσίευμα, το οποίο ερμηνεύθηκε ως έμμεση “απειλή” για μη αποπληρωμή των οφειλών της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στις προθέσεις της Αθήνας. Εν τω μεταξύ, μια δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αναζωπύρωσε νέα σενάρια για σύσκεψη αρχηγών, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρεμβαίνει και να... «αδειάζει» τον ευρωβουλευτή του κόμματος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.
Μετά το Eurogroup της 22ης Μαίου, όπου ουσιαστικά διεφάνη ότι η λύση που προτείνουν οι δανειστές για το θέμα του χρέους δεν φτάνει ούτε καν κοντά στα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση, σειρά είχε η διάλυση των προσδοκιών για ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Μια ένταξη την οποία μέχρι τώρα η κυβέρνηση θεωρούσε ως sine qua non για την επαναφορά στην κανονικότητα. Όπως τόνισε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να το χρέος να είναι βιώσιμο. Και τούτο όχι μόνο στο κανονικό αλλά και στο ακραίο σενάριο. Όπως σημειώνουν αναλυτές, κάτι τέτοιο δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς κάποιον περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Ενόψει και της νέας επερχόμενης διάψευσης των προσδοκιών, κυβερνητικά στελέχη καλούν τους δανειστές να συμβάλουν σε μια καθαρή λύση, αφήνοντας αιχμές προς κάθε κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε δήλωσε πως «η άποψη ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αναστείλει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στηρίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι η στασιμότητα της οικονομίας και η μαζική ανεργία αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοξη αυτή άποψη, το κατάλληλο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Τσακαλώτος πάντως φαίνεται πως είχε αντίθεση άποψη, καθώς σε χθεσινή τοποθέτησή του ανέφερε πως και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει λύση.

Από τον Ξυδάκη στον Παπαδημούλη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυβερνητικού αδιεξόδου αποτελεί η διατύπωση δύο πλήρως διαφορετικών θέσεων για τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από δύο προβεβλημένα στελέχη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ανέφερε το πρωί πως η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές.
«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. 

Λίγο νωρίτερα, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούσε ούτε λίγο, ούτε πολύ.. σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να...  σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τηλέφωνο και να πάρει Μέρκελ- Σόιμπλε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. "Όσο πιο γρήγορα έχουμε συμφωνία τόσο καλύτερα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο 24/7. "Οι ισχυροί παίχτες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση", είπε και τόνισε ότι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιέζει με τον τρόπο του για να βρεθεί λύση για το χρέος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εάν είχαν γίνει οι εκλογές στη Γερμανία, η συμφωνία θα είχε κλείσει στο Εurogroup της 22ας Μαΐου. Ο κ. Παπαδημούλης, υπογράμμισε ότι θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με τη Μέρκελ και το Σόιμπλε για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης.
"Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση", είπε και τόνισε πως "ο κ. Μητσοτάκης να ακούει περισσότερο τον Δένδια παρά τον Γεωργιάδη" και αναρωτήθηκε "αν δεν συνεννοηθούμε τώρα, πότε θα συνεννοηθούμε".
«Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» ανέφεραν λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, «αδειάζοντας» τον ευρωβουλευτή.

«Μύλος» με δημοσίευμα της Bild

Aντίστοιχος “μύλος” δημιουργήθηκε και με το δημοσίευμα της Bild, στο οποίο αναφερόταν ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δεχθεί την εκταμίευση της δόσης, εάν αυτή δεν συνδέεται με μια λύση για το χρέος. Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες ώστε να μπορέσει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο  δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.
Το δημοσίευμα διέψευσε πάντως ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η εφημερίδα Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει  τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους  δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου