Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Μέτρα «on off»: το νέο αφήγημα Τσίπρα λίγο πριν τη συμφωνία

metra-on-off-to-neo-afigima-tsipra-ligo-prin-ti-sumfwniaΤην ώρα που τα νέα σκληρά μέτρα για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές αποκτούν περιεχόμενο στις συναντήσεις των υπουργών με τους δανειστές στο Hilton o Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του παρέθεσε το νέο κυβερνητικό αφήγημα: θα πάρουμε τώρα τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος αλλά αν δεν μας δώσουν το χρέος θα τα ...ξεπάρουμε.  
 Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον ΑΝΤ ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση πάει μέσα στο Μάιο να ψηφίσει τα μέτρα πριν το Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αποσύρει τα μέτρα, ακόμα κι αν έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, εφόσον η πλευρά των θεσμών δεν προχωρήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, την οποία και χαρακτήρισε μέρος της συμφωνίας.

«Αλήθεια, μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;...» είπε ελαφρώς εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «το έχω ξανακάνει».
Η αποστροφή του αυτή για ορισμένους ισοδυναμεί με απειλή στους εταίρους και για τους περισσότερους ως μια αναγκαία ντόπα στην την κυβερνητική πλειοψηφία και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα που ισοδυναμούν με την εγκατάλειψη του ιερού δισκοπότηρου. Οπως πχ για την ΔΕΗ.
Για την οποία ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης μετά το ραντεβού με τους Θεσμούς είπε ότι μένουν μικροδιαφορές και θα κλείσει η συμφωνία μέχρι την Παρασκευή ενώ ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά επιτέθηκε στη  ΝΔ που είχε συμφωνήσει όπως είπε την εκποίηση του φιλέτου της ΔΕΗ αλλά η κυβέρνησή του την απέτρεψε .

Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα  


Ερωτηθείς  για τη δήλωση ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας επέμεινε πως χάρη σε αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα.
«Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το πλεόνασμα -μαμούθ , αμφισβήτησε ότι ήταν προϊόν υπερφορολόγησης λέγοντας ότι και πριν υπήρχε βαριά φορολογία στην Ελλάδα αλλά οι στόχοι δεν πιάνονταν.
 «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε» είπε.  
Εμφανίστηκε βέβαιος για την τεχνική συμφωνία αλλά και ότι μπορεί να υπάρξει και η συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Hilton τα κείμενα των συμφωνιών   

Στο Hilton άρχισαν το απόγευμα της Τρίτης οι συναντήσεις των υπουργών με τους Θεσμούς και στόχο να κλείσει το SLA και συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 22ης Μαίου.
Για το πως θα κινηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς υπουργός που μετέχει στις συζήτησεις ανέφερε πως συντάσσονται ήδη οι διαφορές και οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί των κειμένων των Μνημονίων.
Όπως τόνισε, οι διάφορες θα γεφυρωθούν πρώτα σε επίπεδο κλιμακίων και όσες δεν επιλυθούν θα οδηγηθούν προς επίλυση σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών.
Ευνόητο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να υπάρξει ενδιάμεσο έκτακτο Eurogroup και κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε μια και μόνο παρτίδα χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική η τράπουλα να ξαναμοιραστεί εάν όλα δεν πάνε κατ΄ ευχήν.
Ο δρόμος που έχει κατάληξη την Ολομέλεια της Βουλής εξακολουθεί να έχει πολλές τυφλές στροφές και πολλά απρόοπτα.
α) Το Μαξίμου γνωρίζει ότι παρά τις αισιόδοξες νότες αναφορικά με την τεχνική συμφωνία (SLA) αλλά και τα μέτρα και αντίμετρα βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το σημείο όπου οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια καθώς μένουν σε εκκρεμότητα πολλές «λεπτομέρειες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν να είναι ξεκάθαρο ότι μαζί με τις «βρώμικες» μονάδες του λιγνίτη θα βγουν στο σφυρί τα «καθαρά» υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Επιμονή που αν παραμείνει αποτελεί αιτία πολέμου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πέρασε ατελείωτες ώρες με βουλευτές, ψηφοφόρους και φορείς προκειμένου να τους πείσει ότι η συμφωνία για την ενέργεια θα αφήσει αλώβητα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Οι δανειστές φαίνεται εξάλλου ότι επαναφέρουν στο τραπέζι το αίτημα για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ενώ ζητούν λεπτομερή ανάλυση σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη που προκύπτουν από την περικοπή των συντάξεων, αλλά και διευκρινίσεις για συλλογικές συμβάσεις και λοιπά εργασιακά ζητήματα. Ανοικτή παραμένει επίσης και η λίστα με τα αντίμετρα που η κυβέρνηση θεωρεί ως αντίβαρο για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο.
β) Αχαρτογράφητο παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η κυβέρνηση επιμένει για συνολική συμφωνία που θα περιέχει και τη σημαντική αυτή πτυχή. Ωστόσο παρά τις προειδοποιήσεις της, δεν έχει λάβει ακόμα την εγγύηση ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό. Κυβερνητικές διαρροές «απειλούν» ότι στην περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός τότε πρέπει να αποτυπωθεί στη συμφωνία ρήτρα για αίρεση της και αυτό διότι χωρίς λύση για το χρέος το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει και κατ΄συνέπεια δεν χρειάζεται το πακέτο μέτρων και αντίμετρων.
γ) Την ίδια στιγμή μπορεί να ξαναφουντώσει η συζήτηση για την χρονική εφαρμογή των μέτρων. Η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει στις πιέσεις αυτές το θεσμοθετημένο «κόφτη» σε περίπτωση που το πλεόνασμα του 2018 είναι μικρότερο από τα συμφωνηθέντα, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μαργαρίτη Σκοινά ότι το πλεόνασμα 4,2% που πιστοποίησε η Eurostat για το 2016 ξεπερνά σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ του 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η άλλη πλευρά (των δανειστών) παρ΄ταύτα βλέπει με περίσκεψη τα κυβερνητικά «επιτεύγματα». Οικονομικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση οφείλεται στην φορολογική αφαίμαξη και όχι στην ανάπτυξη ή τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.
Ανάλογες θέσεις διατύπωσε σύμφωνα με την Wall Street Journal και ο Πόλ Τόμσεν. Τι είπε; Ότι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό είναι το πρώτο πιάτο, διότι θα χρειαστούν ακόμα να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμα σχεδιαστεί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου