Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Άνθρακας ο θησαυρός της προανακριτικής: Ψάχνουν ακόμα να βρουν την αρμοδιότητα για να ελέγξουν τον Γιάννο Παπαντωνίου

Άνθρακας ο θησαυρός της προανακριτικής: Ψάχνουν ακόμα να βρουν την αρμοδιότητα για να ελέγξουν τον Γιάννο Παπαντωνίου Πάνω σε ξέρα που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το εγχείρημα της προκαταρκτικής εξέτασης για τη προμήθεια των εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, βαδίζει μέρα με τη μέρα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία συνεχίζει να αδυνατεί να συνδέσει τις κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας με τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της Βουλής, δίνοντας την αίσθηση πως η όλη διαδικασία δεν θα έπρεπε καν να είχε ξεκινήσει.
Είναι χαρακτηριστικό πως η υπόθεση χρειάστηκε να απασχολήσει την Ολομέλεια του Σώματος και να πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις του οργάνου, προκειμένου η επιτροπή να αναγνωρίσει πως επί της ουσίας οι επιλογές της είναι ασφυκτικά
περιορισμένες: Από τη μία το αδίκημα της απιστίας- που έχει αρμοδιότητα η Βουλή- είναι παραγραμμένο και από την άλλη η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί. Όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής, θα πρέπει πρώτα να αναδειχθούν εκείνες οι ενδείξεις που θα λένε ξεκάθαρα πως ο Γιάννος διέπραξε το έγκλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα μέλη της επιτροπής θα είναι υποχρεωμένα να συντάξουν ένα πόρισμα κενό περιεχομένου, να το περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής και να το παραδώσουν στην τακτική Δικαιοσύνη.
Στην ανακοίνωση πάντως του προεδρείου της επιτροπής, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διερεύνηση «το ταχύτερο δυνατό»«στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, τρόπο, ώστε ακόμα και σε περίπτωση αναρμοδιότητας, να γίνει τάχιστα παραπομπή στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης».
«Πρόκειται για φύλλο συκής», σχολίασε δεικτικά μεταφέροντας το κλίμα της συνεδρίασης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας πως: «ντρέπονται να φέρουν ένα κενό πόρισμα στην Ολομέλεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή θα αναζητήσει έγγραφα και κινήσεις λογαριασμών προκειμένου να ξεκαθαριστεί- εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό- η κίνηση των λογαριασμών του πρώην υπουργού αλλά και χρόνος που αυτοί άνοιξαν. Η δε επιτροπή θα συνεδριάσει κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου