Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η υπερφορολόγηση αφήνει στα αζήτητα τις κληρονομιές - Εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις αποποίησης

Η υπερφορολόγηση αφήνει στα αζήτητα τις κληρονομιές - Εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις αποποίησηςΠριν από λίγα χρόνια αποτελούσε ευτύχημα και αλλαγή ζωής για τον καθένα να καθίσταται ο κληρονόμος μιας κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό άλλαξε άρδην  καθώς ο κανόνας είναι πλέον οι περισσότεροι κληρονόμοι να αποποιούνται τις κληρονομιές ώστε να αποφύγουν την καταβολή δυσβάσταχτων φόρων αποδοχής κληρονομιάς , του ΕΝΦΙΑ  η την ανάληψη εμπράγματων βαρών που ενδεχομένως κρύβει η αποδοχή της κινητής και ακίνητης  περιουσίας του αποθανόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης  σε απάντηση ερώτησης βουλευτή ,οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών διπλασιάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια φτάνοντας πέρυσι τις 54.422 όταν το 2013 ήταν  29.199.Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους χιλιάδες κληρονόμοι αρνούνται να κάνουν αποδοχή μιας κληρονομιάς έχουν να κάνουν με τις επιβαρύνσεις, τωρινές η μελλοντικές, που κρύβει αυτή. Σε αυτές συγκαταλέγονται η πληρωμή του φόρου κληρονομιάς  που είναι ιδιαίτερα υψηλός αν ο κληρονομών δεν είναι συγγενής του αποθανόντος, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο, τυχόν βάρη που φέρει ένα κληρονομούμενο ακίνητο η ακίνητα (όταν έχουν μπει ως υποθήκες η  προσημειώσεις για δάνεια του θανόντος),και το κυριότερο οφειλές του θανόντος στο δημόσιο η τρίτους τις οποίες αναλαμβάνει να εξοφλήσει ο κληρονόμος .
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πολλοί κληρονόμοι εκχωρούν την κληρονομούμενη περιουσία στο δημόσιο, ζητώντας να υπάρξει συμψηφισμός με δικές τους οφειλές στην εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η  ALFA Αστικά Ακίνητα  λόγω κατασχέσεων και αποποιήσεων κληρονομιών το 2016  περιήλθαν στο δημόσιο 10.500 ακίνητα έναντι 6.079 το 2013. Πολλά από τα ακίνητα αυτά το δημόσιο τα  βγάζει σε προγράμματα πλειστηριασμών ωστόσο  η ζήτηση από αγοραστές είναι σχετικά περιορισμένη. Πάντως  αρκετοί  φορολογούμενοι ,με βάση νόμο του 2014 ,προχωρούν  σε αποδοχή κληρονομιάς εκχωρώντας ένα η περισσότερα από τα κληρονομούμενα ακίνητα   στο δημόσιο προκειμένου να εξοφλήσουν με αυτό τον τρόπο το φόρο κληρονομιάς αν δεν διαθέτουν ρευστό. Το δυστύχημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι αν η αξία του η των ακινήτων  υπερβαίνει  την αξία του φόρου κληρονομιάς  ο εκχωρών, μέρος της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας , κληρονόμος  δεν λαμβάνει επιστροφή χρημάτων από το δημόσιο η δεν συμψηφίζεται η διαφορά με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου