Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα κλείσει ποτέ.

Φωτογραφία: IntimeNewsΜιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι «η ίδια η υπόσταση και πολιτική ύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η νομή της εξουσίας προϋποθέτει την διατήρηση της εκκρεμότητας».
Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι «η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ» αλλιώς, αν «λύσουν» την εκκρεμότητα, «θα χάσουν το αφήγημά τους, θα χάσουν το ακροατήριό τους».
Οπως είπε ο Ευ. Βενζέλος, ακόμη κι αν έκλεινε τυπικά η αξιολόγηση και υπήρχε μαι συμφωνία, με την παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία δεν έχει κανένα οικονομικό έλεγχο και θα συνεχιζόταν η περιδίνηση.

«Αν υπήρχε συμφωνία τυπική, αυτή θα υπήρχε μόνο για την εκταμίευση μιας δόσης και εν συνεχεία θα άνοιγε» είπε ο κ. Βενιζέλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «δεν έχουν πρόβλημα να δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις».
Παράλληλα, εκτίμησε ότιοι κυβερνώντες «δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη με τους δανειστές, για να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μετά θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερο» και προέβλεψε ότι «αν υπάρξει ρήξη, αυτή θα υπάρξει λίγο πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με όποιον τρόπο γίνει αυτό».
Σε ό,τι αφορά το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι «μπορεί να πάμε στην 5η Ιουλίου 2015 και σε ψευδοδημοψήφισμα, αλλά στην 6η Ιουλίου σε μια εκβιαστική απαίτηση συναίνεσης».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ακόμη ότι με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει success story κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω εκλογών. «Η παρούσα Βουλή δίνει μεσοβέζικη, αδιαφανή, προσωρινή και εύθραυστη λύση» εξήγησε.
Πυρά και κατά της στάσης της ΝΔ
Τα πυρά του όμως έστρεψε ο κ. Βενιζέλος και κατά της ΝΔ. «Δεν μπορείς να λες «κακώς δεν κλείνετε την αξιολόγηση», «καθυστερείτε», στη συνέχεια να λες ότι «τα μέτρα είναι κακά και δεν τα ψηφίζω, αν όμως γίνω κυβέρνηση θα τα εφαρμόσω και εσείς δεν θα μπορείτε να μου πείτε τίποτα γιατί θα τα έχετε ψηφίσει. Αυτό δεν είναι πλατφόρμα για το μέλλον της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να δεσμεύεις τη χώρα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τα στοιχεία του χρέους;» σημειώνοντας πως η απεικόνιση του χρέους δεν γίνεται σωστά. «Οι μεν ευρωπαίοι εταίροι την ξέρουν την απεικόνιση, την ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Regling, την ξέρει ο ESM που είναι ο δανειστής. Ξέρει πάρα πολύ καλά πόσο είναι το χρέος μας πραγματικά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποτέ δεν κατάλαβε, ή ποτέ δεν θέλησε να παραδεχτεί τι έχουμε κάνει το 2012, ώστε να διαπραγματευτεί επικαλούμενη το μεγάλο κεκτημένο του 2012. Άρα λοιπόν, μπαίνουμε σε μία τριπλή αξιολόγηση με τους χειρότερους δυνατούς όρους που διαμόρφωσε η διετία της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».
Κατά τον Ευ. Βενιζέλο, είναι δεδομένο ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και επιπλέον «πρέπει να υπάρξει μία συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και, βεβαίως, πρέπει να ξέρουμε τι λέμε στους εταίρους και να ζητήσουμε δηλαδή πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δίνουν ανακούφιση στη χώρα, δημοσιονομικό χώρο, έναντι μεταρρυθμίσεων».
Τέλος εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι «καλλιεργείται η ιδέα ότι το Ευρώ είναι κακό, άρα καλλιεργείται μία υποδόρια δραχμοφιλία κι αυτό λειτουργεί ως ένα πλάνο Β αυτόνομα πια, είτε το θέλει ο κ. Τσίπρας είτε δεν το θέλει».
ΣΥΡΙΖΑ: Πώς τολμά να υπερασπιστεί το PSI;
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προκλητικές δηλώσεις» του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά».
«Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να επικρίνει την κυβέρνηση για το θέμα των μέτρων για την απομείωση του χρέους, ενώ τόλμησε για ακόμα μία φορά να υπερασπιστεί το εγκληματικό PSI, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια της χώρας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ υποστηρίζει ότι «όλοι γνωρίζουν τι εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν μιλά για “μεταρρυθμιστικό μέτωπο”. Η θητεία του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά σημαδεύτηκε από τη μεγάλη προθυμία του στην υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, οπότε είμαστε σίγουροι και για τη σημερινή του προθυμία να υιοθετήσει την ατζέντα του ΔΝΤ για τα θέματα αυτά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου