Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο του ΧΥΤΑ Νάξου. Ατομα από την περιοχή της Γαλήνης Νάξου και όχι μόνο

Οι εν λόγω αιτήσεις υποβλήθηκαν στις 23 Ιανουαρίου 2017, ενώ όπως είναι γνωστό ο ΧΥΤΑ Νάξου εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις 8 Φεβρουαρίου, εν μέσω έντονης κριτικής για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε επί ημέρες σε δημόσιους χώρους από όγκους απορριμμάτων και αντικειμένων, λόγω μη λειτουργίας της ανακύκλωσης και γενικότερα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων .

Η αίτηση για προσωρινή διαταγή αναστολής της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου αναμένεται να εξεταστεί από το ΣτΕ άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, ενώ η δικάσιμος της αίτησης ακύρωσης της λειτουργίας του, προσδιορίστηκε να εξεταστεί στις στις 15 Οκτωβρίου 2017.



Το θέμα συζητήθηκε χθες Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, μάλιστα ως θέμα κατεπείγον, αφού δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, εισηγήθηκε για την επιτυχή αντιμετώπιση της άνω υπόθεσης που αφορά αίτηση Ακύρωσης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου από 45 πολίτες της Γαλήνης και όχι μόνον, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, τον ορισμό της δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Αγγελικής Καλλία – Αντωνίου, με ειδικές γνώσεις στα θέματα περιβάλλοντος, που γνωρίζει τα θέματα του ΧΥΤΑ Νάξου αφού είχε παραστεί για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο ΣτΕ το 2012.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, με απόφασή του είχε εγκρίνει την εκτέλεση της υπηρεσίας «Υποστήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταθέτοντας Παρέμβαση του Δήμου προς υπεράσπιση του έργου ΧΥΤΑ Νάξου στις υποθέσεις α) Αίτηση Αναστολής αριθμός 13/2017 που θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον και β) Αίτηση ακύρωσης αριθμός 253/2017 που ορίσθηκε να συζητηθεί στις 15.10.2017, οι οποίες κατατέθηκαν στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από αριθμό κατοίκων Νάξου κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αίτημα την ακύρωση της απόφασης αρ. 138234/1548/22.11.2016 «Άδεια λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Κορφή Ξύδη» Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι οποίες επιδόθηκαν από το ΣτΕ στο Δήμο για να ασκήσει παρέμβαση στο ΣτΕ.».

Με την ίδια απόφαση ο δήμαρχος ανέθεσε απευθείας την εκτέλεση της ανωτέρω υπηρεσίας στην Δικηγόρο παρ. Αρείω Πάγω Αγγελική Καλλία – Αντωνίου η οποία είναι ειδικευμένη στο Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο Περιβάλλοντος με το ποσό των έξι χιλιάδων διακοσίων ευρώ (6.200 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Πάντως, αν και στην απόφαση του δημάρχου καθορίζεται και το ποσό της αμοιβής της δικηγόρου, επειδή τα 6.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που ήταν και η αμοιβή που ζήτησε και για τις δυο υποθέσεις, αναστολής και ακύρωσης, στην προσφορά που υπέβαλε η ίδια, και επειδή αυτό το ποσόν υπερβαίνει το όριο που θέτουν οι διατάξεις του Κώδικα περί δικηγόρων όπως ισχύουν σήμερα, την απόφαση σχετικά με το ύψος της αμοιβής της δικηγόρου πρέπει να λάβει το δημοτικό συμβούλιο, με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του.

Το θέμα της αμοιβής, θα συζητηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι η αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Δανάη Μαύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου