Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Όσο πλησιάζουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις

Με άρθρο του στο blog του ΔΝΤ, το στέλεχος του Ταμείου επιμένει στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ πετάει το μπαλάκι στην Ευρώπη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά, δεν λέει κάτι διαφορετικό από την πάγια και σκληρή θέση του Ταμείου, την ώρα μάλιστα που με αυτή δείχνει να συντάσσεται και ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στιβ Μνιούτσιν.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ, η οποία κρατήθηκε μυστική από το Μαξίμου και αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΝΤ και κατά τη διάρκειά της οι δυο τους συμφώνησαν απλώς ότι… διαφωνούν.

Τις «άγριες» διαθέσεις των εταίρων, ωστόσο, φωτογραφίζει και η αινιγματική δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ότι σε χώρες με Μνημόνια, δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο – φωτογραφίζοντας προφανώς τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την προνομοθέτηση των μέτρων που ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα ή τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά, που αποτελούν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Σ’ αυτό το μήκος κύματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες από τη Βουλή έλυσε τη σιωπή του και είπε την… αλήθεια για τα μέτρα που έρχονται, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή των τελευταίων ημερών για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ευθαρσώς ότι «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» και χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για τα περίφημα αντίμετρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να δοθεί «κάποιου είδους αποζημίωση» σε όσους χάσουν από τα μέτρα αυτά.
Ο κ. Τσακαλώτος, με την εμφάνισή του αυτή, επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική της ΝΔ και να διώξει τα σύννεφα στις σχέσεις του με το Μαξίμου, καθώς η σιωπή του μετά το Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε παρομοιώδης. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι ότι ο ίδιος δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αλλά με την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να χρεωθεί ο ίδιος το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και των μέτρων που προμηνύονται. Προς τούτο άλλωστε επιχείρησε στην ομιλία του να βάλει στο «κάδρο» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, παρά το γεγονός ότι δημοσίως υποστήριξε τα όσα εκείνος είχε δηλώσει προχθές.
Eξάλλου, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», για τη διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου