Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σε κλοιό πιέσεων από αγρότες, δανειστές και Ερντογάν η κυβέρνηση

se-kloio-piesewn-apo-agrotes-daneistes-kai-erntogan-i-kubernisiΜε ρητορική που θυμίζει προεκλογική καμπάνια και με επιθέσεις κατά της ΝΔ και του αρχηγού της Κυρ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να συντηρήσει το διπολικό κλίμα ξορκίζοντας όμως τις κάλπες ενώ παράλληλα ζητά να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και να διαμηνύσουν στις Βρυξέλλες ότι δεν θα συμφωνήσουν με νέα σκληρά μέτρα για μετά το 2018. 
Αυτή η στρατηγική των …αντιθέσεων κάνει την κυβέρνηση να μοιάζει με ακροβάτη που περπατάει πάνω σε τεντωμένο σκοινί χωρίς προστατευτικά μέσα  και…ραβδί ισορροπίας. Και αυτό γιατί εκτός της ανοιχτής αξιολόγησης και των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα για μετά το 2018 που περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από κοινωνικές ομάδες που έχουν βγει στους δρόμους όπως είναι οι αγρότες.

Τα τέσσερα αγκάθια

Τα τέσσερα αγκάθια που πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου και αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της κάλπης παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι: 
1.    Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία επέλεξε την μαύρη επέτειο των Ιμίων 21 χρόνια μετά για να προβάλλει τις αξιώσεις της και την ρητορεία περί γκρίζων ζωνών με την «περιοδεία» του Τούρκου ΓΕΕΘΑ χτες στα εθνικά χωρικά ύδατα. Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο ενώ βάζουν βέτο στην λύση για το Κυπριακό και παράλληλα εκβιάζουν με τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική ενδοχώρα. 
2.    Οι απειλές του Ερντογάν ότι θα αναιρέσει την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας κα θα αφήσει τα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική ενδοχώρα να περάσουν στην Ελλάδα. Η προάσπιση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η κοινή στάση Ελλάδας και Ε.Ε. απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα αποτελούν ανάχωμα για την χώρα στις προκλήσεις του Ερντογάν. 
3.    Στο εσωτερικό μέτωπο έχουν βγει οι αγρότες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των φόρων και τις νέες, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλουν από το 2017. Με τα μπλόκα να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια και τους αγρότες να φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πολλές δυνατότητες ελιγμών. Παράλληλα ετοιμάζονται να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί και δικηγόροι αναβιώνοντας το κίνημα της γραβάτας που αναπτύχθηκε το 2016. 
4.    Οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα μετά το 2018 στα οποία περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και νέα μείωση του αφορολόγητου έχουν δημιουργήσει γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές όπως ο Ν. Μανιός δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος Σ. Κούλογλου και Ν. Χρυσόγονος προτείνουν ή προβλέπουν κάλπες αντίστοιχα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται για τις αντιδράσεις πολιτών σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, το φάντασμα του 2015 και οι αναφορές στο θέμα του Grexit πληθαίνουν με το γερμανικό Τύπο να αναφέρει ότι ο Β. Σόιμπλε είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μια περίεργη δήλωση έκανε και ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος σημείωσε πως η Κομισιόν ανησυχεί για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. 

Ο στόχος των περιοδειών

Η επιλογή να ξεκινήσουν περιοδείες πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης έχει διπλό στόχο για την κυβέρνηση. Από την μία πλευρά θέλει να αποδείξει ότι μετά από δύο χρόνια στην εξουσία και παρά τα προβλήματα οι υπουργοί της κυβέρνησης μπορούν να βγαίνουν από τα γραφεία τους και να συνομιλούν με τους πολίτες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το 2011 μέχρι και το 2015. Παράλληλα όμως τα στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν την σύγκρουση με τους εταίρους και την πιθανότητα να στηθούν κάλπες όσο και εάν κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την χώρα.
Όμως οι περιοδείες των υπουργών γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε κινητοποίηση οι αγρότες ενώ δεν απουσιάζουν οι αντιδράσεις πολιτών στις ομιλίες κυβερνητικών στελεχών οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης χωρίς βίαια επεισόδια.  

Με ...επεισόδια

Με τούρτα γιόρτασαν τα δυο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγρότες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και από τις Σέρρες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από  το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όπου πραγματοποιεί ομιλία ο υφυπουργός με αρμοδιότητα στην κοινωνική Ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του στην Κομοτηνή. «Να ζήσεις Αλέξη και άκου καλά, με μας μην τα βάζεις θα πάθεις πολλά» ήταν το τραγούδι που μετέφεραν κρατώντας μια τούρτα κεράσι. Το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι των αγροτών από τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο. Όπως ανέφεραν αγρότες μετά την συνάντησή τους,  ο υπουργός είχε την εντύπωση  ότι οι αγρότες δεν θα πληρώσουν κι επιπλέον θα έχουν επιστροφή φόρου. «Κατάλαβε ότι αυτά δεν ισχύουν και είναι μόνο στατιστικά στοιχεία», σημείωσαν οι αγρότες χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τα ..άκουσε στην περιοδεία που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Εκεί οι εργαζόμενοι επέρριψα ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη προσωπικού ρωτώντας:  «Θα κάνετε προσλήψεις; Τα ψέματα τελείωσαν... Δείτε το χάλι που επικρατεί». Η απάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη εξόργισε τους συγκεντρωμένους , καθώς ο υπουργός Επικρατείας θέλησε να τους... επιβραβεύσει :«Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια που δύο άτομα δίνεται τη μάχη για την υγεία στην περιοχή»! Στο άκουσμα της δήλωσης του υπουργού, οι εργαζόμενοι ξέσπασαν, ενώ ένας εκ αυτών είπε: «μας έχετε φορτώσει και το hot spot», για να ακολουθήσει η φωνή ενός ακόμα που είπε «210 κενές οργανικές θέσεις, το νοσοκομείο είναι άδειο».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στην ομιλία του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Ο κ. Φάμελλος  τόνισε πως «θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια περίοδο δικαιοσύνης και τιμιότητας» και εκείνη ακριβώς τη στιγμή οι παρευρισκόμενοι τον αποδοκίμασαν έντονα, με τον ίδιο να σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αναφερόταν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η... αντιπαράθεση συνεχίστηκε αφού τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων τον αποδοκίμασαν και όταν ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την δημιουργία μετώπου για να αποκρούσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα. «Φτάνουν πιά τα ψέματα» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι. 

Ο χρησμός Φλαμπουράρη για την ευρωζώνη

«Μας ενδιαφέρει το εσωτερικό μέτωπο γιατί η κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις μεγάλες επιλογές στον λαό που την ακολουθεί», σημειώνει στο TheTOC.gr κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές δεν είναι στην ατζέντα της Αθήνας. «Εάν οι ευρωπαίοι με την στάση τους επιθυμούν να οδηγήσουν την χώρα σε νέα αδιέξοδα και να προκαλέσουν εκλογές στην Ελλάδα  πολλαπλασιάζοντας τις εστίες πολιτικής έντασης στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να το αποφασίσουν και να το πουν. Εμείς σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε στην δύναμη που έχει αναδείξει την κυβέρνηση και αυτή είναι ο λαός».
Σε αυτό το πλαίσιο υπουργοί της κυβέρνησης απειλούν με …διάλυση της ευρωζώνης στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών όπως για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ο οποίος σε δηλώσεις που πραγματοποίησε σε περιοδεία στην Χαλκίδα υπογράμμισε: «Παρά τις επιθέσεις και τα ψέματα που αναπαράγονται, παρά -και δεν θεωρώ τους δημοσιογράφους υπεύθυνους γι' αυτό- την προσπάθεια ορισμένων να συμβάλουν στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για «αριστερή παρένθεση», λέω ότι αυτό δεν θα γίνει. Στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό και το 2019 πάλι θα μας εμπιστευθεί ο λαός" τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.
Ερωτηθείς για το Γιούρογκρουπ, είπε ότι υπάρχει σύγκρουση Σόϊμπλε-ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί συναινετική λύση, διότι (διαφορετικά) "διαλύεται η Ευρωζώνη." Σημείωσε, πάντως, ότι "δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου