Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ξυπνούν μνήμες του… θρίλερ του 2015! Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση ενώ το Grexit επανήλθε στο τραπέζι

Μνήμες… 2015 ξυπνούν για τη χώρα μας, με το Grexit να επανέρχεται για τα καλά ως θέμα συζήτησης, μετά το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Είναι χαρακτηριστικό και διόλου τυχαίο πως, τόσο ο γερμανικός αλλά και ο βρετανικός Τύπος σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο δίλημμα μέτρα ή εκλογές την ώρα που έχει προθεσμία τριών εβδομάδων για να αποτρέψει την αναζωπύρωση μιας νέας, ακόμη πιο επικίνδυνης κρίσης χρέους. Την ίδια στιγμή το αδιέξοδο ξυπνά το φάντασμα του 2015 ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση περί Grexit.
Bild: «Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν φύγει το ΔΝΤ»

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονζει από τη μεριά της η γερμανική Bild επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το Βερολίνο διαμηνύσει σε όλους τόνους την αναγκαιότητα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ και εξέφρασε την αισιοδοξία του Βερολίνου για την παραμονή του Ταμείου.
«Είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε εικασίες» υποστήριξε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Καθησυχάζει η Κομισιόν! «Κανένας λόγος για κινδυνολογία»
Μέσα σε όλα τα αρνητικά, τη δέσμευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε η εκπρόσωπός της Ανίκα Μπράιτχαρντ. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, για τα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το χρέος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η κ. Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM.
«Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα.
Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου